četvrtak, 30. lipnja 2011.

Phishing

Phishing (varijanta engleske riječi za pecanje, fishing) je vrsta socijalnog inženjeringa koja se odnosi na prijevare, kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke koristeći pritom postojeće Internet servise. Riječ je o kriminalnoj aktivnosti.

Rootkit

Rootkit je skup alata koji napadaču omogućuje neovlašteno dobivanje administratorskih ovlasti te prikrivanje znakova malicioznih aktivnosti na kompromitiranom računalu. Rootkit najčešće skriva određene log zapise, procese i datoteke kako bi se prikrile aktivnosti drugih tipova malicioznih programa, uglavnom Backdoor programa, Sniffera, Keyloggera ili Spam-a i DDOS agenata.

srijeda, 29. lipnja 2011.

Emsisoft Anti-Malware v5.1

Od dobro nam poznatog Emsisoft razvojnog tima iz Austrije, stiže njihov glavni proizvod Emsisoft Anti-Malware. Specifičnost ovog antivirusnog rješenja je duga opstojnost na tržištu među velikim igračima, tradicija i iznimno maleni razvojni tim od devet ljudi.
Posebna specifičnost proizvoda su dva antivirusna engina za skeniranje: Emsisoft Anti-Malware i Ikarus Anti-Virus.

Panda Cloud Antivirus

Nedavno je izašla nova verzija Panda Cloud Antivirusa (1.5) te uz već poznato jednostavno i intuitivno sučelje, koje je doživjelo minimalne promjene, donosi poboljšanja poglavito u razini detekcije, brzini skeniranja, smanjenja procesorskog opterećenja te grešaka koje su se znale pojavljivati prilikom instalacije ili prvog pokretanja.

utorak, 28. lipnja 2011.

Comodo Internet Security 5

Dugoiščekivana, ali ujedno i najzanimljivija recenzija, famoznog CIS-a (Comodo Internet Security). U osnovi je besplatan, ali postoji i komercijalna varijanta. Zanimljivo, razina zaštite se ne razlikuje bez obzira bio to besplatna ili komercijalna verzija. Razlika je samo u nekim dodatnim pogodnostima, kao što je recimo osiguranje kako nećete dobiti malware na računalu koristeći CIS ("ID Theft Protection Up To $15,000") ili geekbudy.

Osobna iskaznica Br.0006 - Kaspersky Lab

Sjedište : Moskva, Rusija

Avira Service Pack 2

Izašao je Service Pack 2 za Avira proizvode (Service Pack 2 - Release Information .pdf).
Između ostalog, korisnicima AntiVir Personal će kroz update biti ponuđena instalacija toolbar-a za Internet Explorer i Firefox.

ponedjeljak, 27. lipnja 2011.

GeSWall (GentleSecurityWall)

GeSWall (GentleSecurityWall) je mješavina između izolatora (kao što je Sandboxie) i prevencije upada Host sustava (HIPS). Program tiho radi u pozadini sve dok se neka aplikacija ne počne sumnjivo ponašati, u tom trenutku program kreče u akciju i obavještava vas pop-up porukom ako želite izolirati aplikaciju od ostatka sustava. Ako ste odgovorili sa DA (Yes), GeSWall izolira program od ostatka sistema i ograničava njegovu aktivnosti.

AVG Free 2011

Čudne su to anomalije i statistički pokazatelji kada odete na bilo koji javni download servis besplatnog softvera. Pod opcijom antivirus uredno vam stoji AVG sa stotinama tisuća skidanja, a nakon njega imate tri dana jahanja do ostalih na tablici. Naravno da je Čeh pustio korijene kod mnogih korisnika dugogodišnjom preporukom od samih korisnika i teškog napuštanja navike istih tih ljudi.

nedjelja, 26. lipnja 2011.

Što je False Positive, odnosno False Negative?

False Positive označava datoteku koja je od strane antivirusnog programa detektirana kao virus, a u stvari ta datoteka nije zaražena. Iako datoteka nije zaražena pravim virusom, može sadržavati niz znakova koji se podudaraju s kodom stvarnog virusa. Jednom potvrđeni i prijavljeni, FP-i se popravljaju u najkraćem mogućem roku.

Online Armor v.5.0

Online Armor je uz Comodo Internet Security već duže vrijeme poslastica za svakog ljubitelja antivirusne zaštite na bogatoj i pretrpanoj sceni. Radi se o složenom komadu softvera koji ispod ljuske krije veliki broj mogućnosti, te dozvoljava korisniku manualnu kontrolu skoro svih parametara.

Osobna iskaznica Br.0005 - AVG

Sjedište : Brno, Češka

Osobna iskaznica Br.0004 - Avast

Sjedište : Prag, Češka

Jednokratni e-mail

Mnoge stranice na internetu traže registraciju, a s njom i vašu e-mail adresu, često i potvrdu valjanosti tako što vam šalju verifikacijske linkove u inbox.
Možda vam se dogodilo da ste neki program samo željeli isprobati, a za njegov download bilo je potrebno dati svoj e-mail ili ste željeli doći do određenog sadržaja na nekom forumu i zato ste se trebali registrirati...

subota, 25. lipnja 2011.

Publika je upoznata sa Avast update-om

Što se dogodi kada imate AVAST na računalu koje je spojeno na dvoranski razglas.

Osobna iskaznica Br.0003 - BitDefender

Sjedište : Bukurešt, Rumunjska

Linkovi na kojima je moguće pronaći, dobiti ili osvojiti licencu

U moru stranica različite namjene i tematike na web-u se mogu pronaći i stranice čija se aktivnost između ostalog svodi i na objavljivanje podjela licenci, uputstava kako do njih doći, na promocije i na podjelu licenci na vlastitim stranicama za razne vrste inače komercijalnih programa. To je velikom broju korisnika već i poznato, siguran sam.

Osobna iskaznica Br.0002 - AVIRA

Sjedište: Tettnang, Njemačka

petak, 24. lipnja 2011.

Osobna iskaznica Br.0001 - Emsisoft

Sjedište : Emsi Software

Kako i zašto isključiti Windows Defender (Windows 7)

Windows Defender je Microsoft-ova anti-spyware aplikacija integrirana u Windows Vistu i Windows 7 OS (* Windows 8). Aplikacija se teško može sigurno ukloniti ali se može isključiti ako je potrebno ili ako je iz bilo kojeg razloga ne želite koristiti. Razlozi zbog kojih želite ili trebate isključiti Windows Defender mogu biti različiti.

četvrtak, 23. lipnja 2011.

Link skeneri u preglednicima

Skoro sva antivirusna rješenja pribjegla su modnom hitu implementacije u svoje proizvode link skenera. Tu se mogu naći dobra rješenja kao i katastrofalna, koja su korisnici prvog dana stavili na "off".

PCTools Antivirus Free v8

Povučen pozitivnim iskustvom sa Threatfire alatom, logika stvari me ponukala da pogledam kako izgleda i drugi besplatni proizvod od istog izdavača,a radi se o besplatnom PcTools Antivirusu.
Za razliku od dobro poznatog Threatfire-a, PcTools Antivirus Free se nije udomaćio kod široke publike i možemo ga naći samo u tragovima. U čemu je problema, ako se radi o psihologiji, besplatno-masovno u opticaju?

VirusTotal Uploader

Što je Virus Total Uploader?

Da biste provjerili neku datoteku na VirusTotal, možete posjetiti glavnu stranicu, kliknite na gumb Browse kako biste odabrali datoteku s vašeg tvrdog diska i onda kliknite send file. Taj proces možete napraviti čak i lakše s besplatnim VirusTotal Uploader programom.

Avira Free Antivirus, što nakon instalacije?

Avira Free antivirus spada među najpopularnije besplatne antiviruse.
Ako ste je nedavno instalirali ili bi je željeli instalirati na svoje računalo evo mali pregled onoga što bi ste mogli izmijeniti u standardnim postavkama kako bi se bolje zaštitili. Prilikom same instalacije možemo odabrati Custom opciju u kojoj se nudi Normal ili Secure start.

ThreatFire 4.7

Kako započeti opis ovoga proizvoda koji dolazi od poznatog nam PcTools-a?
Najbolje je to opisati na ovaj način.
Trenutno imate besplatnu zaštitu u obliku nekog rješenja kao što je popularna Avira, Panda Cloud, AVG, Avast i sl.

srijeda, 22. lipnja 2011.

SARDU multiboot CD/DVD/USB

SARDU (Shardana Antivirus Rescue Disk Utility) je besplatna aplikacija koja služi za izradu bootabilnog CD/DVD/USB diska. Ništa čudno, rekli bi na prvi pogled, ali....
Ono što ga čini posebnim je to da omogućuje da na jedan medij stavimo više različitih AV Rescue i Recovery diskova, Linux distribucija i Windows instalacija. Ne postoji klasična instalacija nego se skida .zip (7.4 MB) i nakon raspakiravanja pokreće izvršna .exe datoteka.

Anti phishing zaštita

Svakodnevno je prisutan veliki broj korisnika koji postanu žrtve otimanja korisničkih email , facebook,steam, paypal, msn, gmail računa.
Proces povratka istih pod svoj nadzor je mukotrpan i upitan. Osim toga dolazi do materijalnog gubitka, radilo se o steam accaountu s brdom plaćenih igrica ili o paypal korisničkom imenu.

TeamViewer - Pomoć na daljinu

Iskustva su pokazala da se radi o podjednakom broju uspješnih pomaganja poznanicima u rješavanju problema, spajajući se na njihovo računalo iz svog doma, te štedeći vrijeme hodajući/vozeći se do njihovog računala. Jedini preduvjet je da njihovo računalo nije u težim problemima, a tu mislimo na gubitak pristupa internetu. Stvar funkcionira vrlo jednostavno, kako za vas, tako i za osobu kojoj pomažete.

Revo Uninstaller (free)

Jedan od ponajboljih programa koji služi za temeljito uklanjanje instaliranih programa, tamo gdje Windows ne ide do kraja. I ne samo to, opremljen je i drugim alatima za optimizaciju i čišćenje te je lokaliziran i na hrvatski jezik. Besplatan „must have“ gotovo svakog računala.

Stranice/servisi za upload sumnjivih datoteka

Servisi na koje se mogu uploadati sumnjive datoteke (većina podržava fajlove do 20 MB, a neki samo 5 MB) i tako utvrditi da li je to malware ili false positive:

Immunet Free

Brza Antivirusna Zaštita
Ostanite zaštićeni od preko 13 milijuna virusa i tisuće novih prijetnji dnevno bez preuzimanja datoteka za otkrivanje virusa. Jednostavno ostanite povezani s Immunet oblakom i imati ćete sve virusne definicije. Immunet Free Antivirus je idealan za osobe koje žele brzu zaštitu koja ne usporava njihova računala.

Što je to Firewall?

Firewall (hrv. vatrozid) kontrolira mrežni promet, omogućuje ga i kontrolira prema pravilima koja ste mu zadali. Firewall može biti poseban program pokrenut na računalu (softverski firewall) ili zaseban zid između vašeg kompjutera i interneta (hardverski ili firmware firewall).

Računalni crv

Računalni crvi su programi koji umnožavaju sami sebe.
Pri tome koriste računalne mreže da bi se kopirali na druga računala, često bez sudjelovanja i znanja čovjeka.
Za razliku od virusa, sa svojim djelovanjem ne moraju inficirati druge programe. Mogu stići i kao privitak u elektroničkoj pošti te im pristup računalu omogućuju propusti u operacijskim sustavima i aplikacijama.

Trojanac

Trojanski konj (Trojan Horse) ili kraće Trojanac je maliciozni računalni program koji se lažno predstavlja kao neki drugi program s korisnim ili poželjnim funkcijama.
Većina trojanaca ima nazive vrlo slične ili uobičajenim korisničkim programima ili posebno primamljivim aplikacijama. Za razliku od virusa i crva, trojanski konj ne može sam sebe umnožavati (no korisnik ga može prekopirati na drugo računalo).

Lookout Mobile Security

Vlasnik ste Android uređaja?
- Daaa! 
Koristite li Lookout?
- Molim? Look-što? 
Pa to je must have aplikacija... gle....da da, tako bi išao svaki dijalog s obostranim čuđenjem. U današnje vrijeme pametnih mobilnih uređaja, izlažete puno privatnih podataka riziku, jer se ipak radi o malenim plastičnim kutijicama koje se lako izgube.

Povijest

25 godina je prošlo od pojave prvog virusa za PC.
Iako je prvi virus kreiran 4 godine ranije i plasiran prema Mac-u, neslužbeno se vodi datum 21.01.1986 kao početak života poznate nam pojave.
Prvi PC virus stvorila su dva brata iz Pakistana, Basit i Amjad Farooq Alvi.

Kako pomoći čovjeku u nevolji sa virusima

Primate telefonski poziv drage osobe, susjeda, kolege uz komentar: 
- "Sve je stalo i zablokiralo, mislim da je virus. Možeš li doći?"
Pripremite RescueCD o kojem smo pisali (uzmite još jedan RW medij zbog toga što je uvijek potrebno zapržiti najnoviju verziju).
Pripremite na svojoj prijenosnoj USB memoriji: MBAM, SAS Portable, HitmanPro. 

Praćenje i kontrola procesa (System Explorer i Process Explorer)

Od spartanskog Task Managera u starijim windowsima, do današnje sedmice, dosta toga se unaprijedilo, a možemo reći i da opet nije dovoljno. Stoga je neloše steći naviku korištenja malih i iznimno detaljnih aplikacija, pomoću kojih imamo potpun uvid u zbivanja, tko troši radnu memoriju, tko stalno koristi 3,5,10 ili 90% procesora, zašto se nešto pokreće i kada se pokreće.

utorak, 21. lipnja 2011.

KeyScrambler - kako prevariti keyloggera

Zadovoljstvo mi je predstaviti još jednu aplikaciju, malih dimenzija,a velikih mogućnosti koje
mogu spriječiti havariju velikih razmjera u kojoj možete izgubiti korisničke račune društvenih mreža, mailova, te gamerskih servisa poput Steama.

Korištenje ComboFix-a

ComboFix je program kreiran od sUBs koji će skenirati vaše računalo na poznate malware, i kad pronađe malware program će ga automatski izbrisati. U mogućnosti je izbrisati veliku većinu trenutno poznatih zloćudnih programa.

Kako izbjeći zarazu kompjutera (video)

U ovom video je objašnjeno kako izbjeći zarazu tj. kako ne dobiti neku vrstu malwera ponajviše upotrebom vlastitog mozga (Brain.exe) i još nekih jako korisnih savjeta.

HijackThis

Trend Micro HijackThis je besplatan korisni program koji generira dubinsko izvješće registra i postavke datoteka s računala.
HijackThis ne raspoznaje između sigurne i nesigurne postavke u svojim rezultatima skeniranja dajući vam mogućnost da selektivno ukloniti stavke iz vašeg stroja. Osim mogućnosti skeniranja i brisanja HijackThis dolazi s nekoliko alata korisnih za ručno uklanjanje zlonamjernih programa s računala. 

Comodo Cleaning Essentials (CCE)

Comodo Cleaning Essentials (CCE) je skup računalnih sigurnosnih alata dizajniranih kako bi pomogli korisnicima identificirati i ukloniti malware i nesigurne procese na zaraženom računalu.
Dizajniran kao prijenosni program, softver ne zahtijeva instalaciju, a može se pokrenuti direktno iz prijenosnih medija kao što je USB disk.

Emsisoft Emergency Kit

Emsisoft Emergency Kit je portabilna inačica iz poznatog i hvaljenog tabora Emsisoft. Sadrži zbirku programa koji se mogu koristiti bez instalacije softvera za skeniranje i čišćenje zaraženih računala od zlonamjernih programa.

SUPERAntiSpyware

SUPERAntiSpyware osim što se fokusirao na detektiranje i uklanjanje spywarea infekcija, program se uspješno bori i protiv trojanaca i drugih oblika prijetnji, kao što su dialeri, keyloggeri, crvi, rootkit i sl.

HitmanPro

Dizajniran je kao Cloud scanner koji će vam pomoći da očistite svoje računalo od zlonamjernih programa (virusa, trojanaca, rootkita, i sl.) koji su zarazili vaše računalo, unatoč svim mjerama sigurnosti koje ste poduzeli (instalirali antivirusni softver, firewall itd).

K9 Web Protection – AV postavke

K9 Web Protection je robustan WebFilter tvrtke Blue Coat koji odlučuje, na temelju zadanih postavki (u čak 69 kategorija), do kojeg sadržaja na internetu korisnik računala može doći koristeći Web browser. Koristi ga se u kućnoj upotrebi često kao parental control ili u tvrtkama kao nadzor nad sadržajem koji je dostupan zaposlenicima.

Kaspersky Lab

Slijedite Eugena Kasperskog oko ureda i upoznajte virus analitičare koji rade za Kaspersky. 
Saznajte zašto su prozvani djetlićima.

Malwarebytes Anti Malware (osnove)

Malwarebytes Anti-Malware (MBAM) je nevjerojatno jednostavno ali moćno sigurnosno rješenje.
Nudeći jedinstveni spoj napredne i učinkovite zaštite unutar izvanredno jednostavnog paketa,Anti-Malware je impresivno rješenje za otkrivanje i učinkovito uklanjanje raznih zlonamjernih programa.

Svježi malware

Ovo su stranice na kojima se nalaze najsvježiji linkovi ka malware zarazi.
Veliki dio linkova se ne nalazi u većini antivirus definicija mnogih av rješenja.
Nekada je potrebno par minuta,a nekada i po 24 sata da dospiju u bazu.