petak, 24. lipnja 2011.

Kako i zašto isključiti Windows Defender (Windows 7)

Windows Defender je Microsoft-ova anti-spyware aplikacija integrirana u Windows Vistu i Windows 7 OS (* Windows 8). Aplikacija se teško može sigurno ukloniti ali se može isključiti ako je potrebno ili ako je iz bilo kojeg razloga ne želite koristiti. Razlozi zbog kojih želite ili trebate isključiti Windows Defender mogu biti različiti.
Imate li instaliran neki drugi anti-spyware program, mislite da ste dovoljno zaštićeni sa nekim drugim AV programom, a najčešće zbog konflikta s drugim antivirusnim programima.

U pravilu Defender bi se sam trebao isključiti kada se instalira neki program slične namjene (ili bi barem trebao upozoriti na to). To, nažalost, nije uvijek slučaj.

Kliknite Start, u Search upišite "Windows Defender" i pokrenite ga (možete ga potražiti i u Control Panel).



- odabrati Tools



- Options


- Administrator -> odznačiti „Use this program“ -> Save



Dobit ćete upozorenje da je Windows Defender isključen.



Gore navedeno bi trebalo biti dovoljno ali za svaki slučaj možemo isključiti (provjeriti) i Service.
Pod Start upišemo „run“ (bez navodnih znakova), kad se pojavi pokrenemo ga i upišemo “services.msc” ->OK. Potražite Windows defender -> desni klik -> Properties.



Pod Startup Type bi trebalo biti Manual ali mi ćemo staviti Disabled, Apply.


Sada bi najbolje bilo provjeriti da li se podiže s Windows.
Dodatno: pod Start (Search) upišite „run“ zatim “msconfig”. Pod Startup nađite Windows Defender i odznačite ga -> OK. Ako vas upita za restart ignorirajte.

Ako ga želite potpuno ukloniti s računala (deinstalirati) onda možete upotrijebiti ovaj portabilni program - Windows Defender Uninstaller.



*NAPOMENA
Korisnici koji koriste novi Windows 8 bi trebali znati da je Windows Defender u ovom OS-u punokrvni antivirusni program (koji se temelji na Microsoft Security Essentials) i koji je puno bolji od verzije koja dolazi u Windows 7 ili Windows Vista OS-u.
Ako nemate neki drugi antivirusni program slobodno možete ostaviti ovaj Microsoft-ov.

Broj komentara: 6:

  1. Thx man, jednostavno i dobro :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. ja se nikako nemogu snaci na ovom win 8,nemogu ni control panel nac a taj defender mi iskljucen a zelim ga ukljuciti..pomagaj :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tipka Win+X (tipka s oznakom Windowsa+X) ili misem u lijevi donji kut ekrana i dobit ces meni koji izmedđu ostalog ima i Control panel.
      Ili se jednostavno klikne na zastavicu pored sata.

      Izbriši
    2. Instaliraj Windows 7 :)

      Izbriši
  3. Lijepo i slikovito objasnjeno :)
    Hvala ekipi AV-GURUS-a
    Lijep Pozdrav

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.