srijeda, 22. lipnja 2011.

Što je to Firewall?

Firewall (hrv. vatrozid) kontrolira mrežni promet, omogućuje ga i kontrolira prema pravilima koja ste mu zadali. Firewall može biti poseban program pokrenut na računalu (softverski firewall) ili zaseban zid između vašeg kompjutera i interneta (hardverski ili firmware firewall).

Zašto nam treba Firewall?

Povezivanje na internet je kao otvaranje vrata svoje kuće, svak' može ući i svak' može izaći.
Nažalost ta otvorena vrata u današnje vrijeme (gdje je izlazak "vani" ulazak u ratnu zonu, gdje čudni ljudi otimaju drugima nadzor nad kompjuterima iz njima znanih razloga) nije dobra ideja jer sami Windowsi (tj. Vi) bez firewall-a postaju žrtva u 15 minuta ili sat vremena. To sprječava softverski i hardverski firewall, upozoravajući na problem ili sam blokira promet i daljnje kontakte prema napadaču.

Firewall kontrolira pokrenute programe i njihove aktivnosti pri odlasku na internet (hardverski firewall je ovdje ograničen sa svojim sposobnostima).
Dva su razloga tome:
  • Blokira program koji hoće da "nazove doma" (stupi u kontakt sa Hackerom)
  • Malware, koji nije prepoznat od vaše antivirusne zaštite, ima namjeru kontaktirati hackera, koji ga je napravio da bi pristupio vašim privatnim podacima (skoro svaki malware ima tu zadaću da bi radio "ispravno")
Mnogi firewalli imaju mogućnost Add-filtriranja (uklanjanje reklama s web-a) i Web filtriranje (uklanjanje sadržaja s web stranice koji može biti rizik za vaš PC ili vašu privatnost).

Koji Firewall odabrati? Postoji li najbolji?

Nema proizvoda koji objedinjuje faktore kao što su, jednostavnost, fleksibilnost, brzina i mogućnosti (npr. jednostavan ima kompromis nad fleksibilnošću). Osim toga treba uzeti u obzir svoje tehničko znanje i potrebe za kontrolu nad istim. Možda preferirate firewall koji vas upozorava na najmanje detalje ili želite da to sve ostane u pozadini.
Također još postoji mogućnost da se odabrani firewall sukobi s nekim drugim sigurnosnim rješenjem (antivirusom, HIPS-om...).
Kao i sa svime, potrebno je napraviti listu želja, te isprobati nekoliko proizvoda, te kada uvidite koji vam najbolje odgovara na sistemu te da je sve tečno i kompatibilno, za njega se odlučite.

Koliko je dobar Windows firewall?

Windowsi su od svoje verzije 2000 značajno unaprijedili svoj jednostavni firewall s izlaskom XP SP2. No dobar je jedino u kontroli dolaznih napada, a ne u kontroli odlaznog prometa.

Koje programe da isprobam?


Poželjno je prije korištenja navedenih firewalla, saznati sve o HIPS-u koji se nalazi unutar nekih od njih.

Video:


Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.