nedjelja, 26. lipnja 2011.

Online Armor v.5.0

Online Armor je uz Comodo Internet Security već duže vrijeme poslastica za svakog ljubitelja antivirusne zaštite na bogatoj i pretrpanoj sceni. Radi se o složenom komadu softvera koji ispod ljuske krije veliki broj mogućnosti, te dozvoljava korisniku manualnu kontrolu skoro svih parametara.

Ovaj poznati firewall je prošle godine promijenio vlasnika (Tall Emu), te prešao u ruke Emsisofta. Elementarne funkcionalne vrednote nisu mijenjane, osim estetskog zahvata na sučelju, koje sada i izgledom OnlineArmor priključuje Emsisoft obitelji.
Poznato je također da će Austrijanci nastaviti tradiciju održavanja besplatne verzije ovog firewall-a i time održati na sceni veliku skupinu štovatelja ovog softvera. Osim toga, pohvalili su se da će iz OnlineArmor-a izvući sve najbolje što on nudi i integrirati u svoj prvi Emsisoft Security Suite.
Ako nešto može zvučati obećavajuće, onda je to ova izjava.
U ponudi imamo tri inačice: Free, Premium, OnlineArmor++


Najveća razlika ++ izdanja spram Free je u integriranom dvostrukom antivirus enginu Emsisoft/Ikarus. I pored toga, ++ verzija je kompatibilna s velikom većinom ostalih antivirusnih rješenja i on-demand skenera.
Sljedeća razlika je banking mod koji je više baziran na strana tržišta, premda postoji opcija unošenja domaćih domena. Pri korištenju bankinga,sav promet na mreži je blokiran i samo se tim domenama može pristupiti.
Ostaje još i advanced mod koji nudi manualnu kontrolu i donošenje odluka za sve postavke u Registryju i folderima.


Najveća zainteresiranost je za Free verziju. Tipičan primjer kako jedan Firewall na osnovu moćnog HIPS-a, može štiti računalo bez antivirusa i njegove baze. Osnovni preduvjet za to je da ste napredniji korisnik. Potrebno je poznavati info skočne prozore, te sadržaj istih. Donošenjem krivih odluka u odabiru ponuđenih radnji dozvoli/blokiraj, možete ili zaraziti računalo ili blokirati neke vitalne funkcije OS-a ili nekog programa. Preporuka je uz OnlineArmorFree koristiti neko jednostavno antivirusno rješenje ili učestalije koristite skenere kao što su MBAM i HitmanPro.

Instalacija je jednostavna. Birate koji proizvod želite koristiti. Nakon instalacije, pripazite s čarobnjakom. Jedino ako je 100% čist pc, odaberite opciju "trust everything on this computer".




Preporuka bi bila da isključite u sučelju WebShield jer se nije pokazao previše djelotvornim,a kao što znamo iz naših ranijih preporuka, za tu svrhu odlično vam služi WOT u pregledniku.

Najjače pasivno oružje koje OA posjeduje zove se OASIS (Online Armor Software Information Service). Svaki proces koji se pokreće sam ili ga vi pokrećete, šalje se u OASIS ,te se dobiva povratna informacija,radi li se o programu koji je pouzdan iz bijele liste ili o malwareu iz crne liste. Osim što bazu ažurira Emsisoft, također na to utiču i sami korisnici jer se evidentira svako odobravanje/blokiranje i time stvara statistički postotak,po kojem možete lakše donije odluku.



RunSafer je opcija koja limitira pokrenuti proces u izvršenju po bilo kojem kritičnom mjestu Windowsa, sprječavajući potencijalnu opasnost da nanese štetu,a ipak da je pokrenuta u toj vrsti izolacije. Ovo možemo nazvati nekom vrstom Sandboxa.
Imamo dvije mogućnosti korištenja RunSafer opcije. Da se nešto pokrene samo jedanput izolirano ili da neku aplikaciju uvrstimo u popis aplikacija koje će uvijek biti izolirane kada god se pokrenu.
Za primjer vidimo u popisu programa s ograničenjem pod plavom bojom (winrar). On će se u buduće uvijek pokretati kroz RunSafer.


Slijedi primjer kada želimo nešto pokrenuti samo jedanput u RunSafer opciji.



Firewall je za sladokusce kao stvoren. Obilje uvida u zbivanja,te obilje mogućnosti u kojima sve kontrolirate.



Exclusions je mjesto koje bi mogli iskoristiti za iznimke u koje ste 110% sigurni da su čiste i pouzdane. Primjer,imate Steam folder s igrama (naravno legalne igre-legalno i čisto sve u folderu) kako biste izbjegli moguće reakcije HIPS-a s učestalim pitanjima dozvoli/blokiraj, cijeli Steam folder stavite pod ovu opciju izuzetaka.


U trayu imamo dvije ikone. Jedna je za potpuni uvid u mrežna zbivanja,a druga je prečac do svih mogućnosti koje OA pruža.


Primjer kako izgleda reakcija HIPS-a, tek tada reagira antivirus i skenira proces kojeg je HIPS označio. Tu i jest lakoća za sistem OA++ rješenja jer nisu stalno u pogonu antivirus moduli kao kod drugih rješenja.
Skinut je Trojanac. Kada bi skenirali pc, tek tada bi ga antivirus engine pronašao (ništa loše u tome nema, neaktivan malware i nije u principu opasan). Evo primjera kada ga pronađe.


Prozor je jasan i informativan. Imate zarazu. Savjet kako postupiti. Ako birate Block, proces će biti zaustavljen. Ako birate Delete, biti će i zaustavljen i pobrisan s mjesta gdje je downloadan.
Sve ovo neće biti vidljivo u OA Free verziji. Imat ćete samo HIPS prozor s imenom pokrenutog procesa,ali ćete sami morati saznati jeli virus ili nije.





Prevelike su mogućnosti ovog izvrsnog i nadasve sigurnog rješenja. Ovdje sam opisao samo elementarne stvari kako bi mogli steći uvid u izgled i koncept rada softvera.
Stoga je VAŽNO za početak korištenja OnlineArmor-a, ovo temeljito pročitati.

Posebna preporuka za korisnike koji vode računa o potrošnji resursa. Lagan i nezahtjevan za memoriju, posebno kada to usporedimo s apetitima drugih proizvođača.


OA je koncept namijenjen ljudima koje zanima sigurnosni softver, te koji će posvetiti neko vrijeme upoznavanju s istim. Nikako nije za preporuku korisnicima koji traže rješenje "stavi nešto neka skenira u pozadini i da ga ne vidim".
Ljudi koji se odluče upoznati s ovim softverom, kasnije će iznimno cijeniti utrošeno vrijeme i definitivno će OA uvrstiti u sami vrh ove branše.

Mali vodič kako instalirati OA kroz koji vas vodi Thomas ,član Emsisofta.


1 komentar:

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.