srijeda, 29. lipnja 2011.

Panda Cloud Antivirus

Nedavno je izašla nova verzija Panda Cloud Antivirusa (1.5) te uz već poznato jednostavno i intuitivno sučelje, koje je doživjelo minimalne promjene, donosi poboljšanja poglavito u razini detekcije, brzini skeniranja, smanjenja procesorskog opterećenja te grešaka koje su se znale pojavljivati prilikom instalacije ili prvog pokretanja.
Panda se sa svojim Cloud antivirusom nametnula kao jedna od top opcija pri izboru antivirusne zaštite, pogotovo kada su u pitanju besplatna antivirusna rješenja. Odgovor zašto je tome tako leži u nekoliko činjenica, prva je naravno što je besplatna ali Panda Cloud nudi i sasvim solidnu detekciju, a zaštita se pojačava kada je uparena sa svojim odličnim URL_filtering-om, lagana je i nezahtjevna za resursima računala, jednostavno sučelje, te pošto se radi o cloud-u, nisu joj potrebne nadogradnje definicija.
Nedostatci mogu eventualno biti upravo u činjenici što se radi o Cloud-u i to kada računalo nema internet konekciju, u ovom slučaju bi se možda bolje snašla PRO verzija pošto ima Behavioral analysis, dok bi se besplatna oslanjala na PUP (detection of Potentially Unwanted programs).

Na samom početku instalacije može se odabrati Options te odčekiramo Yahoo ako ga ne želite ali ostavite prvu opciju koja vam nudi toolbar jer s njim dolazi i odličan Security URL_filtering, a toolbar se može poslije bez većih problema deinstalirati (vidi više).



Nakon instalacije vas dočeka iz ranijih verzija poznato sučelje te tray ikona


Scan - ima 3 opcije, Optimized (najbrži), te pod „Other scans“ sken čitavog kompjutera (Scan all My computer) i skeniranje pojedinih datoteka (Scan other items).


Report - pokazuje vrste detektiranih objekata po određenim vremenskim periodima


Recycle bin - praktički karantena (odavde možete vratiti krivo detektirane datoteke)


Status - glavni prozor (klikom na kotačić u donjem desnom uglu ulazimo pod dodatne opcije)



Conection vas obavještava da li je vaše računalo spojeno na Internet, a „Conection settings“ će koristiti oni koji se spajaju preko proxy.
Ovdje bi trebalo odabrati opciju koja onemogućava autorun na računalu ako nije po defaultu uključena
Opcija za onemogućavanje autorun na USB je moguća samo u plaćenoj verziji.


Advanced settings - ovdje više manje možemo ostaviti sve kako već je, eventualno pod opcijom Scan staviti Enabled „Scan compressed files in on-demand scan“.


Tu je i opcija Exclusions koju ćete koristiti za sve što ne želite da vam detektira tj. za false/positve.



Prilikom detekcije Panda izbaci mali prozor klikom, a klikom na njega vodi nas do „Event report“ gdje možete vidjeti detalje detekcije, klikom na konkretni uklonjeni objekt vodi vas na svoju stranicu gdje možete vidjeti više informacija.





- URL filter na djelu


Mala zamjerka je što prilikom testiranja neke detektirane maliciozne fajlove nije uspjela ukloniti, tada vas preusmjeri na njihovu stranicu gdje bi ste trebali naći više informacija za uklanjanje koja baš i nije od pomoći. U ovakvim slučajevima posao bi trebalo prepustiti već isprobanim alatima.




Panda Cloud Antivirus je svakako za preporuku.

Video test Pande Cloud (v1.4) vs. zero-day malwera pogledajte ovdje

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.