četvrtak, 1. srpnja 2021.

Ugašena VPN usluga koja se koristila za distribuciju ransomwarea

 

Policijske snage i sudski organi Europe, SAD-a i Kanade ovoga su tjedna izveli veliku koordiniranu akciju koja je rezultirala gašenjem "podzemne" usluge VPN-a često korištene u kriminalnom miljeu. U akciji je "pala" virtualna privatna mreža zaštićena enkripcijom, DoubleVPN, njihove su internetske domene i poslužitelji su zaplijenjeni, a početne stranice zamijenjene su ekranom koji upozorava na tu činjenicu.

Operateri DoubleVPN-a optuženi su da su svojom uslugom pružali sigurno utočište onima koji su putem Interneta distribuirali zloćudni ucjenjivački softver, ransomware. Svoje su usluge oglašavali na posebnim forumima povezanima s kibernetičkim kriminalom na ruskom i engleskom govornom području, a pritom su isticali kako je ovaj VPN sredstvo za sakrivanje digitalnih tragova i lokacije s koje se distribuiraju razni ransomware napadi i phishing kampanje.

Navodno su nudili visoku razinu zaštite kroz jednostruke, dvostruke, trostruke pa i četverostruke VPN veze. Uslugu su naplaćivali od 22 eura naviše.

"Završeno je zlatno doba kriminalnog VPN-a"

Akciju policije provele su policije Nizozemske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Kanade i još nekoliko zemalja, uz koordinaciju Europola te njihovog središta za kibernetički kriminal European Cybercrime Centre (EC3). Planiranje ove operacije započelo je još u listopadu prošle godine.

Europol je poručio kako je ovim činom završeno zlatno doba kriminalnog VPN-a, te da njihova akcija gašenja DoubleVPN-a šalje jasnu i snažnu poruku kriminalcima da se ne mogu sakriti.


IZVOR

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.