petak, 16. studenoga 2012.

Windowsi 8 nisu otporni na popularne viruse

Stručnjaci za računalnu sigurnost iz tvrtke Symantec kažu kako za sada postoji samo jedna inačica ransomwarea za Windowse 7 koja funkcionira na Windowsima 8, no sigurni su kako će se vrlo brzo početi pojavljivati novi ransomware programi za novi operativni sustav Microsofta. Poznata antivirusna tvrtka BitDefender, nastojala je ustanoviti učinkovitost novih Windowsa u borbi protiv malicioznog softvera.
Rezultati njihovog istraživanja nisu ohrabrujući, jer su nakon testiranja 385 najpopularnijih malware programa koje su instalirali na dva računala s Windowsima 8 (jedno s Windows Defenderom, a drugo bez zaštite), oba zarazili obiljem malicioznog softvera. Računalo na kojem je bio instaliran Windows Defender zaraženo je s 61 malwareom. Jedan od malwarea je uspio zaobići zaštitu Windows Defendera ali se nije uspio pokrenuti, dok je jedan bio spriječen u isporuci "payloada" zahvaljujući User Account Controlu. Drugo računalo koje nije bilo zaštićeno Windows Defenderom, zaraženo je s čak 234 malwarea. Ostalih 138 malwarea se nije moglo pokrenuti na računalu, 6 malwarea se pokrenulo ali je maliciozni softver potom zakazao, dok se još 7 malwarea pokrenulo ali ih je u isporuci payloada spriječio UAC.
Prema riječima stručnjaka Windows Defender nije loša zaštita, ali je nedovoljno pouzdana da bi se korisnici u nju mogli u potpunosti pouzdati.

3 komentara:

  1. Odavno nam poznata stvar da Windows Defender nije dovoljan za zaštitu računala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nazalost ima ekipe koja se ne slaze s tobom (kao ni samnom).
      Vidi u temi Windows 8.
      LINK: http://www.bug.hr/forum/topic/windows/windows-8/95931.aspx?page=84&jumpto=3288398&sort=asc&view=flat

      Izbriši
  2. Najbolje bi bilo da odmah nakon instalacije novih Windowsa pojavi se poruka da treba skinuti antivirusni program. Mislim da bi tada bilo manje infekcija. MSE je obično smeće koje Microsoft gura u svoje Windowse i predstavlja ga kao najbolji besplatni antivirusni program.

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.