ponedjeljak, 24. studenoga 2014.

Symantec otkrio napredni špijunski virus

Iz Symanteca, najveće svjetske kompanije za računalnu sigurnost, objavili su da su otkrili postojanje vrlo sofisticiranog špijunskog virusa. On se naziva Regin, a najnapredniji je softver ove vrste koji su u toj kompaniji ikad vidjeli. Smatraju da ga se već oko 6 godina koristi za špijuniranje diljem svijeta.
Jednom kad je instaliran na računalo, u stanju je krasti lozinke, hvatati sadržaj ekrana, te spašavati izgubljene datoteke, i sve slati na udaljenu lokaciju bez ostavljanja ikakvih tragova. U Symantecu smatraju da je ovaj vrlo napredni sustav izradila neka vlada ili vladina agencija zapadnog svijeta. Za njegovu izradu zasigurno su bile potrebne godine rada vrhunskih stručnjaka, što si vjerojatno samo takve organizacije mogu priuštiti. Usporedili su ga s nekoliko godina starim slučajem Stuxnet-a.
Otkriveno je da je do sada Regin korišten za napade na osobe, kompanije i vladine organizacije diljem svijeta, a da su pod najvećim udarom bila računala u Irskoj, Rusiji i Saudijskoj Arabiji.
Symantec je objavio i detaljni tekst o tome u .PDF formatu - KLIK

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.