utorak, 14. siječnja 2014.

Konfiguriranje Windows Defender-a u Windows 8 / 8.1

Windows Defender je besplatni antivirusni program koji dolazi u paketu s novim Windows 8 i 8.1 OS. Za razliku od onog u sustavu Windows Vista i 7, u Windows 8/8.1 verziji on štiti od virusa i drugih vrsta zlonamjernih programa, a ne samo od spyware-a.
On je sličan kao i besplatni Microsoft Security Essentials za Windows XP, Vista i 7, ali mu nedostaju neke značajke kao npr. odabir automatskog skeniranja u određeno vrijeme, ograničavanje korištenja CPU dok se vrši skeniranje, ikona kod sata itd.
Na Windows 8/8.1 ne možete instalirati Microsoft Security Essentials, jer je to isto što i Windows Defender, ali možete staviti bilo koji drugi antivirusni program koji bi trebao automatski isključiti Windows Defender (zna se desiti da se ne isključi pa bi bilo dobro provjeriti za svaki slučaj) da ne bi došlo do komplikacija ako su uključena dva antivirusna programa.

Windows Defender koristi Windows Update za skidanje i instaliranje novih definicija jednom na dan, što nije baš pohvalno (drugi AV programi provjeravaju puno češće, neki čak i svaki sat) iako Microsoft izbacuje i češće nove definicije (uvijek možete i manualno provjeriti klikom na tipku Update u Windows Defender-u).


Ovaj tutorijal će vam pokazati  kako možete podesiti Windows Defender da češće provjerava da li ima novih definicija za skinuti i kako namjestiti automatsko skeniranje računala (jednom tjedno ili jednom mjesečno).

AŽURIRANJE WINDOWS DEFENDERA


Za namještanje češćeg ažuriranja Windows Defendera potrebno je doći do opcije Task Scheduler koja se nalazi u Control Panel i klikom na ikonu Administrative Tools (ili upišete u Windows Explorer: Control Panel\All Control Panel Items\Administrative Tools).


Kada ste pokrenuli Task Scheduler s desne strane imate opciju Create Basic Task.



Klikom na tu opciju otvori vam se novi prozor i u njemu upišete ime zadaće (npr. Windows Defender Update) i kliknete Next.


U novom prozoru odaberete opciju Daily i kliknite Next.


Ovdje samo namjestite vrijeme (ja sam stavio ponoć) i kliknete Next.


U novom prozoru samo kliknite Next.


Sada vam se otvorio prozor u kojem morate upisati/pokazati putanju do Windows Defendera tj. do MpCmdRun.exe. Ona se nalazi tamo gdje su instalirani Windowsi (najčešće C:).

Kliknete na tipku Browse...


...i zatim idete u C:\Program Files\Windows Defender i tamo označite MpCmdRun i kliknite na Open.


Vraćate se u prošli prozor i zatim pod opcijom "Add arguments (optional)" upišete -SignatureUpdate (pogledajte da li vam je sve kao na slici) i kliknite Next.


Zatim samo označite/kliknite na "Open the Properties dialog..." i kliknite Finish.


U novo otvorenom prozoru kliknite na tab Triggers, označite stavku u okviru i kliknite Edit.


Ovdje je potrebno samo upisati koliko često želite da vam provjerava za novim definicijama (ja sam upisao svaka 3 sata, vi možete staviti 1, 2, 4 ili 6) i kliknite OK.


 I to je to, sada će vam Windowsi puno češće provjeravati da li ima novih definicija za vaš Windows Defender i tako će te imati barem malo sigurnije računalo.

NAPOMENA: kad vam Windows bude provjeravao da li ima novih definicija otvorit će vam se na par sekundi Command Prompt (Signature update started...) kojeg može spustiti u taskbar ako vam smeta.



KONFIGURIRANJE AUTOMATSKOG SKENIRANJA


U Windows 8/8.1 Windows Defender uvijek nakon paljenja ili restartanja računala napravi Brzo Skeniranje (Quick Scan).
U nastavku možete saznati kako namjestiti da Windows Defender napravi Brzo Skeniranje ili Cijelo Skeniranje (Full Scan) u zadano vrijeme.

Potrebno je opet pokrenuti Task Scheduler (kako je opisano na početku), Create Basic Task, upisati neko ime (npr. Windows Defender Scan) i kliknuti Next.


U novootvorenom prozoru odaberete koliko često želite skenirati računalo (za ful skeniranje preporučujem 1 x mjesečno - Monthly) i kliknite Next.


U ovom prozoru odaberete mjesec i dan kada želite da se skeniranje obavi (preporučujem odabir svih mjeseci) i kliknete Next.


Zatim opet Next.


O ovom prozoru morate opet pronaći MpCmdRun.exe kako je opisano prije (nalazi se u "C:\Program Files\Windows Defender\MpCmdRun.exe").
Kod opcije Add arguments (optional) potrebno je upisati -Scan -ScanType 2 (to je za Full Scan) ili -Scan -ScanType 1 (to je za Quick Scan) i kliknuti Next.


U novom prozoru potrebno je označiti Open the Properties dialog for this task when I click Finish i zatim Finish.


U novom prozoru, pod tabom General treba kliknuti na Change User or Group.


U tom prozoru gdje piše Enter the object name to select treba upisati riječ system i kliknuti sastrane na Check Names.
To bi vam trebalo promijeniti riječ system u SYSTEM i onda kliknite na OK.


Otvara vam se prijašnji prozor u kojem označite Run with highest privileges (to omogućuje i osigurava Windows Defender-u da sigurno ukloni pronađene prijetnje).
Zatim kliknite na tab Settings.


U tabu Settings potrebno je označiti opciju Run task as soon as possible after a scheduled start is missed, koja će vam omogućiti da računalo bude skenirano čim se logirate ako je slučajno bilo ugašeno za vrijeme kada je bilo namješteno automatsko skeniranje, kliknite OK.


NAPOMENA: i za ovo će vam ze pokazati Command Prompt prozor pa i njega možete spustiti u taskbar.

Ovime je završava ovaj tutorijal koji će vam biti od velike koristi u pogledu sigurnosti vašeg računala.



1 komentar:

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.