utorak, 5. lipnja 2018.

Zašto Windows Defender ne postiže dobre ocjene kao ostali antivirusi

Microsoftov Windows Defender na posljednjem je antivirusnom testiranju njemačkog AV-Testa bio sedmi od 15 alata za zaštitu, što je nekako uobičajena slika i nimalo se ne sviđa ponajvećoj tehnološkoj kompaniji. Zato iz nje poručuju da ti neovisni testovi ipak ne nude realno stanje stvari te pojašnjavaju o čemu se zapravo radi.

Istina jest da se Microsoftu srušio rejting na testiranju zbog činjenice da dok radi usporava instalaciju programa i aplikacija, a uz to je i krivo identificirao 16 legitimnih programa te ih svrstao u malware. No, kad se radi o samoj zaštiti, ona je stopostotna i taj detalj Microsoft uporno ističe, možda više nego prije jer napokon uistinu i jest konkurentan na AV tržištu.

"Windows Defender je samo polovica zaštite koju korisnici imaju na raspolaganju. Postoje još mogućnosti kao Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) komponente kao Smartscreen, Application Guard i Application Control", navode u Microsoftu.

Uz takvu kompletnu zaštitu teško da korisnicima trebaju alati "treće strane" da bi zaštitili sustav koji žele zaštititi. A takvo stanje stvari može se zahvaliti strojnom učenju, na koje su u Microsoftu ponosni. Pa zbog toga demantiraju AV-Test po pitanju posljednjih rezultata.

"Istina jest da su dva primjerka "iskliznula" Windows Defenderu prilikom testiranja pa nisu bila zabilježena na adekvatan način, no Defender ATP ih je zamijetio i to bi trebalo biti uvršteno u buduća testiranja jer ipak je riječ o kompletnom proizvodu. Nadamo se da će neovisni testeri evoluirati što se metodologije testiranja tiče", istaknuo je Microsoft.

Ali, ono što ostaje i dalje glavni problem nije prepoznavanje malwarea, već tretiranje legitimnog softvera kao malwarea, što korisnicima ipak narušava iskustvo korištenja Windows operativnog sustava. No, radi se i na tom segmentu uvelike pa ćemo vidjeti napredak možda vrlo brzo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.