nedjelja, 17. rujna 2017.

SAD uklanja Kaspersky AV iz državnih ureda

Vjerujem da većina zna da su odnosi na relaciji Moskva-Washington, blago rečeno, napeti.
S obzirom na Trumpovu naglu ćud i sklonost ishitrenim rješenjima, naredba da se uklone svi proizvodi “Kaspersky Lab” tvrtke sa svih državnih računala – zapravo i nije neko iznenađenje.

Ova odluka je objavljena u srijedu i obvezuje sve državne agencije da u roku 30 dana pronađu sve komponente i proizvode ruske tvrtke “Kaspersky Labs” na svim računalima u uporabi.
Ako ih pronađu, dužni su ih u roku sljedećih 60 dana deinstalirati ili ukloniti.
Obrazloženje odluke je da je Trumpova administracija zabrinuta za državnu cyber sigurnost zbog navodnih veza koje ima “Kaspersky” s ruskom državom.
Naravno, iz tvrtke “Kaspersky” su odlučno odbacili sve optužbe, navodeći da nisu nikada, niti će, pomagali bilo kojoj državi u pogledu cyber ratovanja ili cyber napada. Također su izjavili da su izrazito zabrinuti zbog činjenice da su kao pravna osoba “osuđeni bez suđenja” te da su odlučni u potpunosti surađivati s američkom vladom kako bi dokazali nevinost.
Inače, ovo nije prvi puta da je ova ideja pala na pamet vlastodršcima u Washingtonu, budući da su u lipnju probali progurati zabranu “Kaspersky” proizvoda u američkoj vojsci. Kako je prošlo, ne znamo…

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.