srijeda, 9. prosinca 2015.

EU dobiva zakon o cyber sigurnosti

Pravni stručnjaci iz zemalja članica Europske unije dogovorili su se oko detalja na temelju kojih će biti donesen zakon o cyber sigurnosti, prvi zakon posvećen tom problemu koji je donijela Europska unija. Dogovor oko zakona je postignut nakon pet sati pregovora između Europskog parlamenta i predstavnika vlada 28 članica Europske unije.

Cilj zakona bit će pomoći korisnicima da ponovno steknu povjerenje u servise na Internetu te je ujedno odgovor na sve veću zabrinutost oko cyber napada koji ugrožavaju sigurnost i privatnost korisnika.

Također, kako Internet nema granice, problemi koje cyber napad izazove u jednoj državi članici Europske unije mogu lako postati problemi i za sve druge članice pa je stoga važno donijeti zakon koji će vrijediti za cijelo područje Europske unije.

Puni tekst zakona poznatog pod imenom Network and Information Security Directive zasad još nije objavljen u javnosti, no poznato je kako će prema njemu internetski servisi kao što su tvrtke koje nude usluge pohrana podataka u oblaku, pretraživački servisi te online trgovine imati dužnost prijaviti svaki pretrpljeni cyber napad.

Isto pravilo posebno će se odnositi na esencijalne usluge kao što su banke, zdravstveni sektor, sektor prijevoza (cestovni, zračni, željeznički) te tvrtke koje se brinu za opskrbu električnom energijom i vodom.

Ukoliko gore navedeni propuste prijaviti pretprljeni cyber napad, bit će dužni plaćati novčane kazne. Manji internetski servisi te društvene mreže kao što je Facebook nisu obuhvaćeni ovim zakonom.

Osim navedenog zakon predviđa i veću suradnju zemalja članica Europske unije na području cyber sigurnosti, što uključuje i razmjenu informacija.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.