srijeda, 26. veljače 2014.

Virusi se preko Wi-Fi mreže šire kao prehlada

Znanstvenici sa Sveučilišta u Liverpoolu uspjeli su po prvi put dokazati da se Wi-Fi mreže mogu inficirati virusima koji se onda šire po gusto naseljenim područjima, baš poput obične prehlade kod ljudi. Suradnici na projektu dizajnirali su napad virusom nazvanim Chameleon.
Nakon pokretanja simuliranog napada na London i Belfast u laboratorijskim uvjetima otkriveno je da se on širi vrlo brzo te da može spriječiti svoje otkrivanje. Također može identificirati područja gdje Wi-Fi pristupne točke imaju najslabiju lozinku i enkripciju. Chameleon se ponašao kao obični živi virus koji širi zarazu zrakom, putovao je Wi-Fi mrežom preko pristupnih točaka koje povezuju domove i prostore tvrtki na Wi-Fi mreže.
Virus Chameleon širio se mnogo brže u gušće naseljenim krajevima, ne utječe na rad pristupnih točki, već samo skuplja podatke o svim korisnicima koji se spajaju na tu točku. Nakon toga kreće potraga za drugim pristupnim točkama na koje se može spojiti.
Budući da je prisutan samo na Wi-Fi mreži, trenutačni antivirusni programi koji otkrivaju viruse na računalu i na internetu su nemoćni. Osim toga, virus ima sposobnost jednostavnog zaobilaženja pristupnih točki koje su dobro kriptirane prelaskom na neki lakši plijen.

1 komentar:

  1. Da li se ljudi mogu nekako zaštititi od ove prijetnje?

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.