utorak, 17. rujna 2013.

Google zna Wi-Fi passworde svih Android uređaja

Prema tvrdnji stručnjaka za sigurnost Michaela Horowitza, koji objavio jedan veliki članak o tome u Computer Worldu, servis za backup podataka s Android uređaja, omogućuje Googleu da jednostavno sazna passworde svojih korisnika kada god to zaželi ili kad god mu to zatreba.
Ovo je po Horowitzu rezultat načina na koji Android uređaji pohranjuju vaše passworde, što je po njemu napravljeno namjerno, upravo stoga da nam se onemogući sigurnost koja bi dovela do "previše" privatnosti.
Mada se Google (i njegovi servisi Gmail, Google+ i drugi) već nalazi na popisu tvrtki koje je Snowden prozvao za pomoć u špijuniranju građana od strane američkih obavještajnih agencija, sada se priča širi i na Googleov Android OS. Naime, stručnjak tvrdi da Googleovi alati za backup zapravo znače da se kopije svačijih W-Fi passworda pohranjuju na Googleove servere. Drugim riječima, to Googleu omogućuje da u bilo kojem trenutku dođe do njih ukoliko to recimo zatraže NSA ili agencije vlada "Americi prijateljskih zemalja".
Prema Horowitzu, o ovome se tak sada počelo pričati, jer do sada alati za backup nikada nisu upućivali na pohranu passworda za Wi-Fi.
U Androidu 4.2 prvi puta se pod opcijom Settings > Backup and reset na popisu nalaze i WiFi passwordi kao dio podataka koji se pohranjuju, dok je u ranijim inačicama Androida pisalo samo "Back up my data" ili "Back up my settings".


Što ćete sada? Onemogućiti backup? Mislite da će vam to pomoći?

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.