nedjelja, 29. rujna 2013.

Tek mu je 16, a već je među odgovornima za najveći DDoS napad

Prije nekoliko mjeseci britanska jedinica zadužena za lov na cyber-kriminalce je uhitila 16-godišnjaka pod sumnjom da je umiješan u “najveći napad u povijesti interneta” koji se odvijao tijekom ožujka ove godine. Tada su DDoS napadima serveri nizozemske organizacije (Spamhaus) koja se bori protiv spama dosegli promet od 300 gigabita po sekundi.
Tinejdžer je postao sumnjiv nakon što su zabilježene bankovne transakcije ‘značajnih iznosa’ na njegov račun, prenosi RT. Jedinica je upadom u njegovo računalo otkrila kako je 16-godišnjak bio dijelom “različitih virtualnih sustava i foruma”, što je pomalo neobično i prejednostavno izvještavanje iz medija jer nije detaljizirano o kakvim je sustavima i forumima bila riječ.
Uhićenje se odvilo već u travnju, a glasilo iz kojeg RT prenosi informacije nije objavilo je li protiv osumnjičenog podignuta i kaznena prijava. Ovo je tek dio organizirane akcije na sve osumnjičene koji su svojim DDoS napadima imali “utjecaja na cjelokupan rad interneta”, a agencija za borbu protiv cyber-kriminala je izjavila kako će se žestoka borba nastaviti i dalje, jer ekonomiju ‘košta milijune’.
Vrijedi podsjetiti kako je napad izbio zbog hosting kompanije Cyberbunker, a koja je bila anonimnim izvorom velike količine spama, koju je pak onesposobila organizacija Spamhaus. Cyberbunker je tada navodno u suradnji sa cyber-kriminalcima iz Rusije i ostatka svijeta izveo najveći ikad zabilježeni DDoS napad.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.