nedjelja, 10. veljače 2013.

Windows 8 - Test sigurnosti (video)

Windows 8 polako ali sigurno zauzima sve veći broj PC-a. Ovaj novi OS ima u sebi nekoliko sigurnosnih programa koje prijašnje verzije Windows-a nisu imale. Prvenstveno mislim na Windows Defender (aka MSE), koji je sada ustvari punokrvni antivirusni program (nije samo antispyware kao u Windows 7) i SmartScreen.

 

Šta je SmartScreen?


Evo što o tome kaže Microsoft:

"SmartScreen filtar značajka je programa Internet Explorer koja olakšava otkrivanje web-mjesta s kojih se provodi krađa identiteta. SmartScreen filtar može vas zaštititi i od instaliranja zlonamjernog softvera ili zlonamjernih programa, odnosno programa koji provode ilegalne, lažne ili zlonamjerne akcije te šire viruse."

SmartScreen filtar štiti vas na tri načina:
  • Radi u pozadini dok pretražujete mrežu, analizirajući web-stranice i utvrđujući imaju li sumnjivih karakteristika. Ako pronađe sumnjive web-stranice, filtar SmartScreen prikazuje poruku koja vam omogućuje davanje povratnih informacija te vam savjetuje da oprezno nastavite s radom.
  • SmartScreen filtar provjerava web-mjesta koja posjećujete pomoću dinamičkog i ažurnog popisa web-mjesta s kojih se provodi krađa identiteta i širi zlonamjerni softver. Ako na tom popisu pronađe podudarno web-mjesto, SmartScreen filtar prikazuje upozorenje u crvenoj boji u kojem stoji da je web-mjesto blokirano radi vaše sigurnosti.
  • SmartScreen filtar pomoću istog dinamičnog popisa prijavljenih web-mjesta sa zlonamjernim softverom provjerava i datoteke preuzete s weba. Ako na tom popisu pronađe podudarajuće web-mjesto, SmartScreen filtar prikazuje upozorenje u crvenoj boji u kojem stoji da je preuzimanje blokirano radi vaše sigurnosti.
Više o tome na ovom linku.

U video testu sam testirao Windows 8 na "svježe" Phishing i malware stranice. Većina stvari je uspiješno otkriveno/detektirano ali nekolicina nije (a znamo da je dovoljan samo jedan propust da ugrozi sigurnost OS).
Također sam ubacio folder sa 100 kom. malware aplikacija/programa i skenirao sa Windows Defender-om, otkriveno je samo oko 50% malwera. Pokretanjem nekih od tih propuštenih malware aplikacija/programa dolazi do zaraze OS i ugrožavanja sigurnosti.

Nakon odrađenog testa rekao bih da je Windows 8 puno sigurniji od prijašnjih verzija Windows, najviše zbog punokrvnog antivirusnog programa koji dolazi sa samim OS-om ali i dosta dobrog SmartScreen-a.
Ipak, za one koji žele bolju i kvaliteniju zaštitu preporučio bi zamjenu Windows-ovog antivirusnog programa za neka bolja i poznatija imena koja su po tom pitanju bolja i učinkovitija. 

Windows 8 - Security Test

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.