četvrtak, 4. listopada 2012.

Virus vara građane da uplate 500 kuna

Građani su u posljednjih nekoliko puta učestalo zvali MUP te javljali kako su platili 500 kuna. Molili su da im se otključa računalo, jer je istekao rok od 72 sata te da nisu radili nikakve kriminalne radnje. Pozvali su se na to da su dobili poruku od Ministarstva unutarnjih poslova.
Ministarstvo, međutim, ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta te kršenja autorskih prava. Radi se, naime, o trojan virusu, tzv. 'GVU Trojan' koji radi 'otmicu' računala.
Virus je to koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka i korisniku onemogućuje rad. U isto se vrijeme korisniku pojavljuje poruka, koja ga obavještava kako su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje.
U tekstu se, zatim, korisnika traži da putem PaySafe kartice uplati 500 kuna, a računalo bi trebalo biti otključano u roku od 72 sata. 'Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a. Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj policiji', javljaju iz MUP-a.

Donosimo vam upute za jedan od načina uklanjanja virusa ili potražite pomoć informatičkog stručnjaka.

• Pokrenuti računalo u Safe modu

• Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama 'Safe mode with Networking' te pritisnuti ENTER

• Logirati se na računalo

Pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala *

• Po završetku ponovno pokrenuti računalo 



*NAPOMENA

!Nikako ne skidati taj program koji je ponuđen u tekstu!

PREPORUKA!

Radije skinite i instalirajte Malwarebytes, RogueKiller ili HitmanPro.
Pogledajte ovaj video ispod koji vam može također pomoći .

2 komentara:

  1. Pa zašto ste postavili uopšte taj link ako ste u sljedećoj rečinici stavili napomenu da se ne skida program sa tog linka...

    OdgovoriIzbriši
  2. Zato sto je taj tekst kopiran sa druge stranice (a taj tekst je objavlen i na drugim portalima) pa da se ljude uputi malo bolje u rjesavanje problema.

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.