četvrtak, 4. listopada 2012.

Kazna od 163 milijuna dolara za prodaju lažnih antivirusa

Kristy Ross i njezini kolege Sam Jain, Daniel Sundin, Marc D'Souza i James Reno, nalazili su se na čelu nekoliko tvrtki povezanih u "scareware" prijevaru, te ih je američki federalni trgovački sud (FTC) još 2008. godine proglasio krivima.
Na kraju višegodišnjeg postupka i brojnih priziva, Kristy Ross je ovih dana osuđena pravomoćno, te će morati sama platiti kaznu od 163 milijuna dolara, jer su se ostali optuženi nagodili s FTC-om, koji je u zamjenu za dokaze protiv Ross i plaćanje kazne od 8,2 milijuna dolara odbacio dalje optužbe protiv njih.
Sustav "scareware" prijevare temeljio se na lažnom virus skeneru koji je bio importiran u oglase koje su osumnjičeni objavljivali na raznim portalima preko oglasne mreže. Kada bi korisnik pokrenuo skener, on bi mu na računalu "pronašao" mnoge viruse, malware i adware programe, te ponudio antivirusno rješenje koje će računalo očistiti od malicioznog softvera. Programi koji su se nudili su bili WinFixer, WinAntivirus, DriveCleaner, ErrorSafe i XP Antivirus i svi su bili lažni, a nakon što su bi ih korisnici kupili, skener bi ih obavijestio kako im je računalo sada "čisto", mada se radilo o prodavanju magle.
FTC je ustanovio da je na ovaj način prevareno više od pola milijuna korisnika u SAD-u, a tvrtke koje su bile pod kontrolom Kristy Ross (ona je vodila čitav marketing), u jednom su trenutku zapošljavale 600 ljudi.
Osim plaćanja kazne i odštete korisnicima, sud joj je ujedno zabranio da se ikada više bavi prodajom antivirusa, softvera i bilo kojim oblikom internetskog marketinga.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.