subota, 26. svibnja 2012.

Novi phishing napad na Facebooku

Novi phishing napad na Facebooku
Na Facebooku je zabilježen novi način phishing napada kojim se nastoji navesti neoprezne korisnike na instalaciju zlonamjernog koda. Napad započinje slanjem email poruke u ime Facebooka kojom se obavještava korisnika o njegovom zaprimljenom zahtjevu za ukidanjem Facebook korisničkog računa. Naravno, poznato je da Facebook nikada ne šalje takve obavijesti preko e-maila.
U lažnoj se poruci krije prikriveni maliciozni link iza opcije "click here" preko koje korisnik može potvrditi ili otkazati pristigli lažni zahtjev. Ako korisnik nasjedne i aktivira ponuđeni link, pojavit će se poruka koja traži dopuštenje korisnika za pokretanje Java appleta. Čak i ako korisnik ne želi dozvoliti njegovo pokretanje (opcijom "Deny"), "third-party" aplikacija će ustrajati na tome da se dozvoli pokretanje appleta.
Upravo je ustrajanost aplikacije da joj se omogući pokretanje glavni adut u provođenju cjelokupnog napada, jer napadači računaju na činjenicu da će korisnik pristati na sve kako bi otkazao ukidanje korisničkog računa. Kada se dozvoli pokretanje appleta, pojavit će se prozor s porukom o potrebi za ažuriranjem Adobe Flash Playera. Prihvaćanjem ažuriranja ustvari se instalira trojanac (SpyEye-B i Agent-WHZ) na sustav koji će napadačima omogućiti integriranje zaraženog računala u botnet.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.