srijeda, 8. kolovoza 2012.

Započelo suđenje slovenskom hakeru, tvorcu bot mreže Mariposa

Započelo suđenje slovenskom hakeru, tvorcu bot mreže Mariposa
Dvije godine nakon hapšenja u Sloveniji je započelo suđenje 26-godišnjem Matjažu Škorjancu koji je osumnjičen za stvaranje i upravljanje ozloglašenom i sada već ugašenom bot mrežom Mariposa. Slovenac koji je na internetu koristio pseudonim Iserdo optužen je za razvoj zlonamjernog softvera "Butterfly Bot" na kome je nastala Mariposa koji je prodavao po cijeni od 1300 dolara kupcima širom svijeta. Njegova sada već bivša djevojka Nusa Čoh optužena je za pranje novca koji je stečen prodajom malvera.

Mariposa je bila jedna od prvih masovnih bot mreža koja je ugašena zahvaljujući suradnji vlasti i stručnjaka za računalnu sigurnost. Bot mreža se pojavila početkom 2009. godine i ubrzo je privukla pažnju stručnjaka i vlasti. Nakon formiranja radne grupe istraživači su tražili način da zaustave aktivnosti bot mreže dok su vlasti paralelno s tim pokušavale identificirati odgovorne za bot mrežu.

Krajem godine, radna grupa je prikupila dovoljno informacija potrebnih za gašenje bot mreže što se i dogodilo u prosincu 2009. godine kada su stručnjaci radne grupe objavili da je rad bot mreže zaustavljen i da je to rezultat monitoringa komunikacije operatera i zaraženih računala i servera za komandu i kontrolu.

Ubrzo poslije toga, vlasti u Španjolskoj uhapsile su troje osumnjičenih da su umiješani u aktivnosti Mariposa-e, koja je u vrijeme kada je ugašena kontrolirala oko 12,5 milijuna zaraženih računala u 190 zemalja širom svijeta.

U srpnju 2010. godine, ubrzo poslije akcije španjolske policije, vlasti u Sloveniji su uhapsile Matjaža Škorjanca koji se jučer pojavio pred slovenskim sudom. Osim za prodaju originalnog softvera čiji je autor, Slovenac se tereti i za prodaju dodataka za softver prema narudžbi kupaca. Trojica uhapšenih Španjolaca još uvijek čekaju suđenje koje bi trebalo početi ove godine.



Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.