utorak, 8. svibnja 2012.

Četiri od pet novih malvera su Trojanci

Četiri od pet novih malvera su Trojanci
Samo u prvom kvartalu 2012. godine pojavilo se 6 milijuna novih malvera, pokazuju podaci proizvođača antivirusa Panda Labs. Trojanci su postavili novi rekord u svojoj kategoriji i time dokazali da su i dalje omiljeno sredstvo cyber kriminalaca za krađu podataka, koji u ukupnom broju malvera sudjeluju s čak 80%.
U 2011. godini Trojanci su činili 73% svih malvera. Kompjuterski crvi i virusi su zamijenili prošlogodišnje pozicije te su tako crvi sada na drugom mjestu sa 9,3%, a virusi na trećem sa 6,43%.

Čini se da vrijeme masovnih infekcija kompjuterskim crvima prolazi jer je samo 8% svih infekcija računala uzrokovano crvima iako oni čine 9% svih novih malvera. Očigledno je da se kriminalci sve više okreću Trojancima, koji su prvi izbor kao oružje za napad.

Broj zaraženih računala u svijetu je pao za oko 3%, i sada iznosi 35,51%. Kina je zemlja s najvećim brojem zaraženih računala (54,25%) a za njom slijede Tajvan i Turska. Zemlje s najmanjim brojem zaraženih računala su europske zemlje, koje na listi prvih deset zemalja s najmanjim brojem zaraženih računala zauzimaju devet mjesta. Na toj listi, prvoplasirane su Švedska, Švicarska i Norveška. Japan je jedina zemlja izvan Europe koja se nalazi na ovoj listi.

Izvještaj ukazuje i na porast broja ransomware napada takozvanim “policijskim virusima”. Riječ je o virusima koji prikazuju poruke s logom različitih agencija za provođenje zakona ili policija, a cilj je uvjeriti korisnika da je zaraženo računalo blokirano od strane policije zbog posjete određenih web stranica (npr. stranice s dječjom pornografijom) ili zbog ilegalnog preuzimanja sadržaja zaštićenog autorskim pravima. Da bi se zaključano računalo otključalo korisnik mora platiti otkup odnosno nadoknadu koja obično iznosi oko stotinjak eura, dolara ili funti.


Pročitajte još:
Napasti i njihova značenja

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.