četvrtak, 12. travnja 2012.

Portable paketi

Do nedavno cijela stvar je bila u povojima i mala je vjerojatnost bila da portabilni softver pronađete na jednom mjestu. Developeri aplikacija u dosta slučajeva paralelno bi izdavali portable verziju svog softvera, a vaš posao bi bio posjećivati stranice svakog rješenja posebno. Nažalost na crnoj sceni piratskih blogova, pojedinci su pokušali ispasti jako sposobni, te uz pomoć jako loših alata "prepakirati" postojeći softver u portabilnu verziju.
Bizarnost seže do tolikih razmjera da bi "pakirali" portabilne pakete PhotoShopa ili glomaznih editora videa. Neupućeni korisnik bi nasjeo na takve uratke, pored kojih bi pisalo...portable.

Što je svrha portable aplikacije? 


Kao prvo, mora biti sposobna izvršiti svoju namjenu bez ikakve suradnje s domaćinom tj. operativnim sistemom. Nema posuđivanja resursa od drugih aplikacija na operativnom sistemu, te najvažnija stvar, kao gost ne smije ostaviti nikakve tragove unutar registra na gostujućem OS-u. Sada možete pretpostaviti kako su "znalci" uspjeli spriječiti jedan ogromni PS da ne razaspe masu dll-a po registru.
Tu dolazi do prave umjetnosti kako izvest kalibraciju i preinake nekog programa, te da prilikom njegovog pokretanja ne dođe do gore navedenog. Sada možete shvatiti "parolu" koju najčešće koriste portable korisnici....nalazite se u Nikaragvi, nakon 3 dana jahanja ugledate krčmu na kojoj piše "internet".
 - Amigos vam uperi prst u kutu krčme gdje se nalazi neki Celeron strojčić po kojem svak lupa.
 - Hoćete li putem njegovog IE poći na gmail?
 - Naravno da nećete.
 - Imate svoj USB sa svim aplikacijama i pokrećete svoj Firefox i Thunderbird.
Pošto većina nas neće završiti u Nikaragvi, opet je jako pametno/ zgodno / praktično sve potrebne aplikacije pokrenuti sa sticka kod prijatelja ili na računalu kojeg koristite na poslu, a po istom je lokalni admin jako sklon snifanju...vas tada za sve to nije briga, tragova nema.

Na sceni danas postoji nekoliko "grupa" koje razvijaju svoja Portable-Suite rješenja.

http://www.lupopensuite.com/

http://www.liberkey.com/en/

http://www.codyssey.com/products/codysafe.html

Svi navedeni ipak krše neka načela koja se moraju ispoštovati u cilju legitimnosti. Aplikacije moraju biti open source koda ili uz odobrenje developera. Prečesto se pribjegava praksi, softver je free i nitko nam ne brani napraviti portable inačicu.

Naša preporuka je Portableapps.com . Iznimno precizni i savjesni. Nikada se aplikacija ne pušta u opticaj bez temeljite provjere, posebno onog dijela o njenoj samostalnosti u radu.

Popis aplikacija je impresivan. Skladno podijeljen po kategorijama.
http://portableapps.com/apps

Za početak skinite platformu (3mb). Možete je instalirati na prijenosnu memoriju / hard disc, a također je praktično da je imate instaliranu na hard discu računala. Tada brzina u radu dolazi do punog izražaja.
Sve ostalo je vaš izbor. Svak će izabrati aplikacije prema svojim potrebama. Za primjer, ne znate kako izgleda Opera, Chrome, Dragon browser... nepotrebno je zatrpati registar Windowsa s njihovim instalacijama. Ovo je idealna prilika da isprobate bezbolno softver.

Evo slike na kojoj se vidi izgled platforme, te trenutak u kojem ona uočava da je za neku aplikaciju dostupna nadogradnja. Zbilja hvalevrijedno.


Sve je fluidno i jako brzo....


Kada pogledate sadržaj programa, sva polja su iznimno dobro pokrivana. Na svom sticku možete imati skoro cijeli preslik svakodnevnih aplikacija koje koristite i na stolnom računalu.
Jako bitan faktor je brzina pisanja/čitanja memorijskog modula kojeg posjedujete.
Ako se radi o memorijama sa sporom funkcijom čitanja, nekada može biti bolno dok se neke aplikacije pokrenu.. primjer Gimp i LibreOffice.
Stoga pažnju posvetiti brzini sticka, ne kapacitetu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.