ponedjeljak, 12. ožujka 2012.

Lažni antivirusi u porastu

Lažne antivirusne aplikacije su u porastu, navodi se u izvještaju iz GFI Softwarea. Na listi deset najopasnijih prijetnji otkrivenih u toku mjeseca, sigurnosni stručnjaci su dodali i novi val lažnih antivirusnih softvera.
Te aplikacije su u porastu od početka godine, ali je u prošlom mjesecu primijećen značajno veći broj novih varijacija lažnih antivirusa. Christopher Boyd, istraživač prijetnji u GFI Softwareu, je rekao da je rast lažnih antivirusa smanjen krajem godine, ali su oni ipak ponovo u opticaju i jedna su od omiljenih taktika cyber kriminalaca.
Mnogi lažni antivirusni programi se distribuiraju putem spam maila koji sadrži maliciozne linkove na Blackhole exploit, alat koji cyber kriminalci koriste za napade na ne zakrpane slabosti u softver aplikacijama lidera industrije kao što su Microsoft i Adobe. Korisnici inficirani lažnim antivirusom mogu biti preusmjereni na druge lažne web stranice i njihova računala mogu biti zaražena dok se njima čini da softver skenira sistem i traži prijetnje. Ove scareware taktike prevare korisnike koji često upisuju podatke o kreditnim karticama da bi kupili nepostojeću zaštitu.
Da bi stvari bile još gore, lažni antivirusni softver se konstantno mijenja i poboljšava da bi izbjegao detekciju, a nove varijante ovih malicioznih aplikacija se pojavljuju svakih 12 do 24 sata.

Na listi deset najvećih prijetnji u veljači su se našli: 


Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.