ponedjeljak, 12. ožujka 2012.

Top lista (ne)zaraženih država

Norveška tvrtka Norman je temeljem podataka koje je prikupila njihova besplatna aplikacija Malware Cleaner, napravila svjetsku "Top 10" listu zaraženosti računala virusima, crvima, trojancima i drugim malicioznim softverom.

Prema tim podacima, Finci imaju najniži postotak zaraženosti oko 24%, što se slaže i s rezultatima Microsoftove studije iz prošle godina, koja je ukazala da je u Finskoj zaraženo 1,2 računala od njih 1.000, a Finska je inače poznata po tome što ima dobro poznate sigurnosne tvrtke poput F-Securea i Codenomicona.

Tri druge nordijske zemlje, Norveška, Švedska i Danska, nalaze se također među prvih pet najsigurnijih, no na četvrtom se mjestu ugurao Portoriko, za kojeg u Normanu nemaju objašnjenje. Zanimljivo je da su među prvih deset i dvije siromašne zemlje, Sudan i Mianmar, vjerojatno stoga što nemaju puno računala povezanih na Internet.

Južna Koreja, koja je Internetski najpovezanija zemlja na svijetu, nalazi se na drugom mjestu liste najzaraženijih, s više od 50 posto računala zaraženih nekim malicioznim softverom, a na prvom mjestu je Albanija, s čak 65 posto zaraženih računala.

Na žalost Norman nije objavio čitavu listu svih zemalja svijeta, pa ne znamo gdje se nalazimo mi, no koliko nam je žao što nismo među prvih 10 "najzdravijih", toliko nam je drago da nismo ni među 10 "najbolesnijih".

Top 10 "najčišćih" država

1. Finska
2. Norveška
3. Švedska
4. Portoriko
5. Danska
6. Mianmar
7. Singapore
8. Sudan
9. Nizozemska
10. Libanon

Top 10 najzaraženijih

1. Albanija
2. Južna Koreja
3. Guatemala
4. Vijetnam
5. Indonezija
6. Argentina
7. Tajland
8. Gruzija
9. Filipini
10. Alžir

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.