četvrtak, 26. siječnja 2012.

Microsoft otkrio identitet autora Kelihos botneta

Microsoft je otkrio identitet osobe koja stoji iza botneta Kelihos. Botnet je ugašen u rujnu prošle godine zahvaljujući suradnji Microsofta, tvrtke Kyrus Inc. i Kaspersky Labs. Kelihos malver je na zaraženom računalu otvarao stranice sa nepočudnim sadržajem, te poticao korisnike da kupe lažni antivirusni program. Osim toga se koristio i za slanje neželjene pošte.

Nakon gašenja botneta, istraživanje slučaja je nastavljeno i tragovi vode do sigurnosnog stručnjaka Andreya Sabelnikova, Ruskog građanina.
Riječ je o osobi koja je kao softverski inženjer radila u Ruskoj antivirusnoj tvrtci Agnitum. Richard Boscovich, viši odvjetnik u Microsoftovom odvjetničkom timu Microsoft Digital Crimes Unit izjavio je da će na sudu predočiti dokaze koji potvrđuju da je Sabelnikov autor ili jedan od autora Kelihos malvera.
Tvrdi da će dokazati i Sebelnikovu odgovornost za upravljanje, održavanje i rast Kelihos botneta. Microsoft također navodi da je Sabelnikov registrirao više od 3700 'cz.cc' poddomena od Dominique Alexander Piattia i grupe dotFREE Group SRO, te ih koristio u radu botneta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.