četvrtak, 4. kolovoza 2011.

Otkriven je najveći hakerski napad u povijesti!

Sjedinjene Američke Države su bile glavna meta cyber napada, pet godina dugog hakerskog pothvata nazvanog 'Operacija Shady RAT', otkrila je sigurnosna tvrtka McAfee .
Ta sigrunosna kompanija je uvjerena kako iza svega stoji jedna država, ali ne želi otkriti o kome se točno radi.
Stručnjaci vjeruju kako je riječ o Kini.

Operacija je napala 72 kompanije, vlade i organizacije, od čega ih je 49 smješteno u SAD-u, četiri u Kanadi, a tri u Koreji i Tajvanu.
Slijede Japan, Švicarska, Ujedinjeno kraljevstvo, Vijetnam, Danska, Singapur, Hong Kong, Njemačka i Indija.

- Ono što smo vidjeli u posljednjih pet do šest godina je prijenos bogatstva bez presedana. Strogo čuvane državne tajne, emailovi, dokumenti... sve je to nestalo u nečijim arhivima - komentirao je Dmitri Alperovitch, predsjednik McAfeeja.

Velika većina 'žrtava' je odavno zakrpala rupe u svojim mrežama, ali i dalje ostaje pitanje čemu bi sva ta količina podataka, a koja se procjenjuje na petabajte, mogla na kraju poslužiti.
Kako bi naglasio opasnost ovih napada McAfee je naveo imena nekoliko organizacija koje su napadnute, a među njima su se našli i Ujedinjeni narodi.

Sigurnosna firma je ustanovila kako je od 72 'žrtve' u 22 slučaja bilo riječ o državnim agencijama, nakon toga slijede firme u obrambenoj industriji sa 13 napadnutih, a onda dolaze firme u industriji elektronike, informacija, satelitskih komunikacija, novina...

Izvor: Jutarnji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.