ponedjeljak, 6. svibnja 2019.

Poduzeća pogođena s 235% više cyber prijetnji

Internetske prijetnje prema poslovnim organizacijama u prvom kvartalu ove godine u porastu su za 235 posto, kad ih se usporedi sa situacijom iz istog razdoblja u 2018. Ozbiljne su to brojke i problemi, koje kroz svoje istraživanje donosi Malwarebytes. Također, zahvaljujući porastu ove vrste prijetnji, smanjili su se prijetnje prema privatnim osobama.

Jer, jasno je da su hakeri pronašli način kako im se napadi na poslovne organizacije mogu isplatiti. Kad se pak radi o prijetnjama u odnosu na prethodni kvartal, riječ je o sedam posto rasta. I uređaji preko kojih su internetske prijetnje "odaslane" jesu pametni telefoni, tableti, osobna računala, uključujući Mac.

Najpopularnije prijetnje su trojanci i ransomware, što se s godinama ne mijenja i očito je postalo određeni standard među hakerima. Kako i ne bi kad se uz njih bilježi uspjeh. Primjerice, u odnosu na prethodni kvartal trojanaca je za 200 posto više, dok ih je u odnosu na isto razdoblje iz prošle godine za 650 posto više.

Ransomware je pak zabilježio 195 posto više napada u odnosu na prethodni kvartal i 500 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. Ipak, treba znati da je većinom takva situacija ponajprije zbog masivnog napada Troldesh ransomwarea na američke poslovne organizacije početkom ove godine. Time se podosta podigao prosjek ukupnih napada u odnosu na prošlu godinu.

Kao što je spomenuto u uvodu, prijetnje prema privatnim osobama su se smanjili, što se može vidjeti kroz brojke. Pa tako na godišnjoj razini Malwarebytes bilježi 24 posto manje prijetnji prema privatnim osobama. Kad se pogleda samo ransomware, prijetnji prema privatnim osobama je na godišnjoj razini 33 posto manje. Dakle, cyber kriminalci okrenuli su se ipak unosnijim aktivnostima, a to su napadi na veće poslovne organizacije. Nije ih lako izvesti, ali kad se tako nešto postigne, cyber kriminalci bilježe iznimne financijske uspjehe.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.