utorak, 3. travnja 2018.

Cloudflare pokrenuo besplatni i najbrži DNS

Iako je pokrenut 1. travnja, novi internetski DNS servis na adresi 1.1.1.1 nije šala. Kompanija Cloudflare pokrenula ga je kako bi svim korisnicima diljem svijeta omogućila brže i sigurnije surfanje webom, a sve to uz nešto veću dozu privatnosti.

DNS-ovi (servisi koje povezuju IP adrese sa poznatim nam URL-ovima) koje diljem svijeta nude pružatelji internetskih usluga obično su spori i nesigurni, a kao takvi omogućavaju i "prisluškivanje" internetskog prometa, tj. praćenje navika surfanja korisnika, te posljedično prodaju takvih podataka oglašivačima. U Cloudflareu su, kažu, tome odlučili stati na kraj pa su pokrenuli svoj DNS servis.
Lociran je na adresi 1.1.1.1 (pričuvna je adresa 1.0.0.1), a prema prvim nezavisnim mjerenjima najbrži je na svijetu – omogućava čak 28% brže pretvaranje adresa od najbržeg mu konkurenta, te i do 4 puta brže od prosječnog ISP-a u svijetu.
Cloudflare jamči da neće čuvati podatke o surfanju, što su osigurali i tehničkim rješenjima koja bilo koga sprječavaju da to učini.

ŠTO JE DNS?

DNS (Domain Name Service) je usluga koji omogućava računalu pretvaranje imena domene, npr. bug.hr u brojčanu vrijednost IP adrese oblika x.x.x.x. Ljudima je lakše čitati i pamtiti adrese u tekstualnom obliku, dok je računalima potrebna brojčana vrijednost. Stoga, nakon što u svojem internetskom pregledniku upišete URL koji želite posjetiti, računalo će preko DNS servisa poslati upit za pretvaranje te adrese u brojčanu vrijednost adrese web servera, te će preko nje poslati upit serveru za prikaz stranice.

Brzina odgovora DNS servera na upit o određenoj domeni ovisi o udaljenosti (tj. broju točaka preko kojih je potrebno doći s vaše lokacije do DNS servera), opterećenosti DNS servera, ali i o uvjetu da podatak za određenu domenu DNS server već ima kod sebe ili se tek mora ići pretraživati preko drugih servera za točnu vrijednost.

I što je u ovom slučaju najbolje od svega – Cloudflareov servis je potpuno besplatan i može ga, u samo nekoliko klikova, početi koristiti bilo tko. Upute za promjenu DNS-a, u slučaju da tome niste već i sami vični, možete pronaći na Cloudflareovim stranicama prigodnog naziva (https://1.1.1.1/) – a podržana je, dakako, konfiguracija za iOS i Android mobitele, Mac, Windowse, Linux, ili pak na razini mrežnog routera.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.