petak, 8. srpnja 2016.

Avast kupuje AVG za 1,3 milijarde dolara

Kompanija Avast Software koja je poznata po Avast Antivirus programu, objavila je jučer da planira kupiti kompaniju AVG Technologies, koja proizvodi poznati AVG Antivirus.
Direktor kompanije Avast Software je izjavio da njegova kompanija planira kupiti sve dionice kompanije AVG po cijeni od 25 dolara po dionici što znači da bi za ovu kupovinu Avast trebao izdvojiti ukupno 1,3 milijarde dolara.
Obje kompanije su osnovane u Češkoj, zbog čega su ih često miješali.
Avast je osnovan 1991. u Pragu gdje se još uvijek nalazi sjedište kompanije, a AVG 1988. u Brnu.
Dvije kompanije su prema riječima direktora Avasta bile pioniri besplatne distribucije sigurnosnih proizvoda vrhunske kvalitete i obje kompanije imaju veliki broj korisnika i izvan matične države. Avast je kompanija u privatnom vlasništvu, a AVG je javno poduzeće sa dionicama na njujorškoj burzi.
Direktor kompanije Avast Vincent Steckler je rekao da će upravni odbor kompanije AVG dati zeleno svjetlo za ovu kupovinu, i da će dioničarima biti preporučeno da prihvate ponudu Avasta.
Ako sve bude išlo po planu, kupovina će zatim morati proči kroz neke zakonske procedure, i tek onda će AVG postati dio Avasta.
I AVG i Avast imaju otprilike po 200 milijuna korisnika.
Pošto će AVG postati vlasništvo Avasta, Avast će imati oko 250 milijuna Windows i Mac korisnika i još 160 milijuna mobilnih korisnika.
Steckler nije želio otkrivati detalje o tome kako će dvije kompanije funkcionirati nakon što će proces preuzimanja završiti.
Prema podacima kompanije OPSWAT, Avast je od siječnja prošle godine vodeći antivirus na tržištu sa udjelom od 21,4%, a AVG je trećeplasirana kompanija sa udjelom od 8,6%.
Jednostavnom matematikom dolazi se do toga da će poslije kupovine, udio Avasta na tržištu biti oko 30%.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.