četvrtak, 12. svibnja 2016.

IBM Watson u borbi protiv cyberkriminala

Nakon što se proslavio u kvizu "Izazov" prije nekoliko godina IBM Watson se zaposlio na raznim područjima poput zdravstvene skrbi i financija, a njegove kognitivne sposobnosti uskoro će se sučeliti sa cyberkriminalcima.
IBM je naime ovih dana predstavio Watsona za cybersigurnost (Watson for Cyber Security), koji će se udružiti s 8 sveučilišta kako bi proširio svoju pamet u oblaku na područje računalne sigurnosti.
Sveučilišta imaju namjeru da Watsonov sustav strojnog učenja nahrane podacima vezanim uz izvještaje o sigurnosti, te omoguće superračunalu da učinkovito uči o mogućim prijetnjama, te predviđa moguće napade.
Ti podaci kojima će ga opskrbljivati morat će biti točni i cjeloviti kako bi mogao prepoznavati uzorke koji će ukazivati na potencijalne opasnosti, pa će "hranjenje" njima biti upravo u domeni sveučilišta.
Ukoliko Watson postane uspješan u tome, mogao bi imati veliki utjecaj na globalnu borbu protiv cyberkriminala, a znanstvenici ga svaki mjesec namjeravaju puniti s 15.000 sigurnosnih dokumenata koji će uključivati izvještaje o prijetnjama, strategije cyberkriminalaca, te podatkovne baze prijetnji, što će mu pomoći da razumije metode infekcije, indikatore kompromitiranja, te identificiranje naprednih i ustrajnih prijetnji.
Krajnji cilj će biti da Watson svojim kognitivnim sustavima pomogne sigurnosnim analitičarima u ranom otkrivanju prijetnji i nalaženju strategija za njihovo uklanjanje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.