srijeda, 4. svibnja 2016.

Haker banaka mora platiti 7 milijuna dolara

Nikita Kuzmin, ruski haker koji je pokrao bankovne podatke s više od milijuna računala širom svijeta, morat će platiti kaznu u visini od čak 6,9 milijuna dolara. Ovu presudu je izrekao sud južnog distrikta New Yorka na Manhattanu, koji ga je već 2011. osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od 37 mjeseci, a sada je odredio visinu iznosa novčane kazne.

Kuzmin je poznat kao kreator Gozi virusa, otkrivenog još 2007. godine, koji je njemu i suradnicima omogućio da zaraze računala širom svijeta preko zaraženih PDF datoteka.

Ljudi su virus instalirali na svoja računala preuzimanjem PDF-a koji je bio povezan s njihovim interesima, a potom bi se aktivirao maliciozni kod koji je bio specijaliziran za krađu bankovnih podataka.

Računalni eksperti FBI-a su otkrili server koji je sadržavao bankovne podatke 10.000 računa pokupljenih s 2.500 računala, od kojih je 160 pripadalo NASA-i, no smatra se da prava količina oštećenih korisnika prelazi milijun.

Osim što je krao novac virusom za sebe, Kuzmin ga je iznajmljivao i drugim hakerima po cijeni tjednog najma od 500 dolara, te je samo od toga zaradio 250.000 dolara.

Zatvorska kazna od 37 mjeseci je bila prilično niska obzirom da ga se sumnjiči za krađu više milijuna dolara, no državno tužilaštvo je navelo da se radilo o nagodbi zbog priznanja krivnje i suradnje s FBI-em, mada ne preciziraju koga im je sve otkucao.

Također nije poznato je li s Kuzminom već unaprijed dogovoreno i plaćanje novčane kazne u visini od točno 6.934.979 dolara, no pretpostavljamo da ga ne bi toliko "rebnuli" da nije u stanju platiti, pa je jasno da je haker pokrao doista ogroman novac.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.