utorak, 25. kolovoza 2015.

8 Savjeta za online sigurnost

Nije lako davati savjete vezane uz osobnu sigurnost online. Puno toga u teoriji zvuči dobro, ali pitanje je koliko doista dobro funkcionira u praksi. Neke često ponavljane mudrosti su provjereno točne, dok su druge tek mitovi. Prema nedavno objavljenim rezultatima Googleovog istraživanja, pristup stručnjaka sigurnosti online suštinski se razlikuje od onih koje koriste prosječni korisnici weba.
Razlikuju se ne samo po običajima i ponašanju, već i po stavu i načinu razmišljanja.

Redovno nadograđujte softver


Možda će vas to iznenaditi, ali upravo je redovna i ažurna nadogradnja softvera za brojne stručnjake jedan od najučinkovitijih načina zaštite. Dok se vi fokusirate na antivirusne programe, enkripciju i slično, oni se prvo pobrinu upravo za nadogradnje.
Zašto? Iako smo već godinama svjedoci koliko opasan socijalni inženjering može biti, činjenica je kako je većina sigurnosnih incidenata vezana uz sigurnosne propuste koje hakeri nemilice koriste. To je jedan od najvažnijih razloga - uz nove značajke- zašto vas aplikacije tako često gnjave s nadogradnjama.
Nadogradnja softvera (i firmvera, u slučaju pojedinih gadgeta) zaštitit će vas od zlorabe sigurnosnih propusta u većini slučajeva.

PREPORUKA:
KORISTAN LINK:


Koristite jake i jedinstvene lozinke


Loša lozinka tek je nešto bolja od toga da lozinku uopće nemamo. Uljuljka vas u lažan osjećaj sigurnosti i navodi na to da zaboravite koliko je jednostavno probiti slabe lozinke. Kako bi bile učinkovite, lozinke moraju istovremeno biti jake i jedinstvene.
Jaka lozinka ima minimalno osam znakova, ne sadrži riječi koje je moguće pronaći u rječnicima, sadrži nekoliko specijalnih znakova (recimo, neke od ovih: !@#$%^&*) i mješavinu velikih i malih slova.
Jedinstvena lozinka je ona koju koristite za jedan i samo jedan korisnički račun. Ako haker i provali u jedan vaš korisnički račun, bar neće moći upasti u ostale s istom lozinkom.
Jake i jedinstvene sigurne lozinke teško je pamtiti, pa koristite manager za lozinke. Taj će alat zapamtiti podatke za logiranje umjesto vas.

PREPORUKA:
KORISTAN LINK:

Uključite dvostupanjsku provjeru


Dvostupanjska provjera je bilo koji postupak provjere koji traži dva različita podatka kojima ćete potvrditi svoj identitet. Primjerice, jedan od njih može biti lozinka, a drugi prepoznavanje crta lica. Tek s oba će vam biti odobren pristup.
Danas većina servisa nudi dvostupanjsku provjeru, obično lozinku i verifikacijski kod, koji vam stigne na e-mail ili SMS-om. Želi li haker provaliti u vaš račun, mora imati lozinku i verifikacijski kod.

PREPORUKA:

Provjerite poveznice prije no što kliknete na njih


Vrlo je lako predstaviti zlonamjernu poveznicu kao korisnu ili zanimljivu, pa stoga budite oprezni dok klikate. Posebno je važno to imati na umu dok koristite e-poštu jer nju najčešće koriste prevaranti, hakeri i drugi zlonamjernici, predstavljajući se kao neki poznati servis online (Amazon ili eBay, recimo), kako bi vas namamili na web stranice gdje će ukrasti vaše lozinke, a moguće i novac. 
Budite na oprezu i sa skraćenim URL-ovima. Razmotajte ih kako bi vidjeli kamo vode prije no što kliknete na njih.

PREPORUKA:
KORISTAN LINK:

Koristite HTTPS kad god možete


Enkripcija je iznimno važna. Trebali bi enkriptirati sve osjetljive podatke kad god je moguće. Pogotovo ako ih držite na servisima u računalnom oblaku. A dobro je i enkriptirati podatke na pametnom telefonu, kako bi smanjili mogućnost praćenja i prisluškivanja. 
Koristite HTTPS kad god i gdje god možete.

PREPORUKA:
KORISTAN LINK:

Prestanite dijeliti osobne informacije


Objavljivanje privatnih podataka i informacija online može imati ozbiljne posljedice. Iznenadili bi se koliko je toga moguće doznati o vama temeljem vrlo malo podataka. Ako je netko uporan, može doznati dovoljno da vam zagorča život.
Postoji proces nazvan doxxing (ili doxing), u kojem ljudi češljaju internet u potrazi za vašim osobnim informacijama. S vremenom će skupiti dovoljno podataka s kojima će otkriti tko ste, gdje živite, tko su članovi vaše obitelji, gdje radite i tome slično. Možda vas nije briga što se vama može dogoditi, ali želite li doista vama bliske i drage osobe izvrći riziku?

PREPORUKA:
KORISTAN LINK:

Nešto je predobro da bi bilo istinito? Ignorirajte!


Naletite li online na nešto što je predobro da bi bilo istinito, gotovo sigurno imate posla s pokušajem obmane ili prijevare. 
Možete riskirati ako želite, ali ne preporučujemo.

KORISTAN LINK:

Redovno tražite i uklanjajte malver


Vjerujete li kako tek sedam posto stručnjaka za računalnu sigurnost koristi antivirusni softver? Zvuči ludo, ali tako je. Antivirusni programi su druga linija obrane, više pričuvne snage nego štit. Čak i najbolji među antivirusnim programima su daleko od savršenstva. Puno se više isplati fokusirati na sigurno korištenje računala i surfanje. No, to ne znači kako trebate odustati od antivirusnih programa. Ako niste stručnjaci, dobro je imati sigurnosnu mrežu.

PREPORUKA:
KORISTAN LINK:

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.