subota, 7. ožujka 2015.

Tko je sve hakiran, ucjenjivan i uništavan u 2014. godini

Godišnji sigurnosni pregled Trend Micro-a opisuje što se sve događalo po pitanju sigurnosti u 2014. godini. Neke od najvećih su hakiranje Sony-a, uspon kibernetičkog podzemlja, kao i sve češće pojavljivanje ucjenjivačkih aplikacija (Ransomware).
Uspjeli napad na tvrtku Sony označio je jednu od rekordnih godina kad je u pitanju kibernetička sigurnost.
Goleme količine terabajta podataka su ugrožene i učinjeno je i do 100 milijuna američkih dolara štete tijekom tog incidenta, o kojem su se raspisali mediji. Godišnji izvještaj o kibernetičkoj sigurnosti tvrtke Trend Micro analizirao je tu i ostale važnije prijetnje koje su se pojavile tijekom 2014. godine. Dokument nosi naslov - Sve veći gubici i rast potrebe za kibernetičkom spremnošću (Magnified Losses, Amplified Need for Cyber-Attack Preparedness). Događaji prošle godine pokazuju da su internetski kriminalci uporniji nego ikada, a njihovi napadi sve su sofisticiraniji.

Ostali rezultati istraživanja potvrda su Trend Micro-va predviđanja s kraja 2013. godine – predviđanja koje kaže da će se jedna veća krađa podataka događati najmanje jednom mjesečno – i tako dodatno učvrstiti potrebu organizacija za zaštitom svojih mreža i za implementacijom rješenja za otkrivanje hakerskih upada.

"Prošla godina je godina bez presedana kad su u pitanju veličina i doseg kibernetičkih napada, kako pokazuje situacija s tvrtkom Sony. Nažalost, to bi mogao biti samo početak puno ozbiljnijih prijetnji koje dolaze" - Tom Kellermann, direktor tvrtke Trend Micro, zadužen za kibernetičku sigurnost


Evo nekih naglasaka iz Trend Micro-va godišnjeg izvještaja:
▪ Niti jedna prijetnja ne smije se zanemariti – ma koliko se činila malenom ili nebitnom. Često ne treba imati sofisticiran malware da bi se napakostilo ciljanoj žrtvi. Napadači često koriste jednostavne aplikacije, tzv. brisače (wiper), kako bi probili sigurnosnu obranu tvrtki i napravili razornu štetu.

▪ PoS RAM scrapers nova su vrsta prijetnje koja je eskalirala tijekom 2014. godine. Nekoliko ciljeva visokog profila izgubilo je podatke o milijunima korisnika, u napadima hakera koji su izvođeni iz mjeseca u mjesec.

▪ Novi napadi pokazuju da niti jedna aplikacija nije u potpunosti zaštićena. 2014. godina pokazala je da napadači koriste nove metode i napadaju nove ciljeve.

▪ Najveći sigurnosni izazovi pojavili su se u internetskom i mobilnom bankarstvu te pokazuju da dvo-faktorska autentikacija više nije dovoljna zaštita takvih transakcija.

▪ Ransomware – softver koji onesposobljava korisničko računalo i dovodi do ucjene – postaje sve veća prijetnja u svim zemljopisnim regijama i u svim segmentima tržišta. Za razliku od starijih varijanti, nove zloćudne aplikacije tog tipa više nisu prazne prijetnje – doista šifriraju korisnikove podatke i čine ih neupotrebljivima.


Detaljno izvješće Trend Micro-a možete pročitati ovdje (PDF).

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.