nedjelja, 12. listopada 2014.

NSA agenti na terenu diljem svijeta

Prema najnovijim Snowdenovim dokumentima koje je objavila web-stranica Intercept, čini se da agenti američke službe NSA djeluju direktno na terenu u nekoliko različitih stranih država.
Čini se da su NSA-ini agenti bili prisutni u Kini, Njemačkoj i Južnoj Koreji gdje su imali zadatak tajnog ulaska u tamošnje računalne sustave.
Dokumenti pokazuju kako su operativci NSA-a bili na tajnim zadacima izvan SAD-a, čiji je cilj bio dobiti pristup što većem broju osjetljivih podataka i sustava u svijetu, pri čemu je ostvarena suradnja s ponekim privatnim tvrtkama. S tvrtkama se radilo na slabljenju njihovih enkripcija, a milijuni dolara su utrošeni na načine koji bi porazili današnju komercijalnu enkripciju te ušli u računalne sustave.
To se ostvaruje putem dosada vrlo tajnog programa poznatog pod imenom Sentry Eagle koji uključuje šest različitih aktivnosti: Sentry Hawk (program računalne špijunaže), Sentry Falcon (zaštita američkih računalnih mreža), Sentry Osprey (program suradnje s drugim američkim agencijama), Sentry Raven (program razbijanja enkripcija), Sentry Condor (program napada na računalne sustave) te Sentry Owl (program suradnje s privatnim tvrtkama).
Sentry Eagle aktivnosti uključuju agente NSA-a tajno ubačene u razne privatne tvrtke, a podaci o njima su jedna od najstrože čuvanih tajni Agencije.
Program suradnje s drugim agencijama, Sentry Osprey, predviđa zajedničke operacije NSA-a s drugim američkim agencijama kao što je CIA, FBI ili sam Pentagon.
Također, navedena je tvrdnja o vrlo tijesnoj suradnji agencije s američkim i stranim privatnim tvrtkama. Detalji oko Sentry Raven programa u objavljenim dokumentima još su jedna potvrda o sada već dobro poznatoj suradnji američkih tvrtki, koje su namjerno oslabile svoje enkripcijske tehnologije kako bi agenti NSA-a imali stalni slobodni pristup.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.