nedjelja, 12. svibnja 2013.

Američka vlada najveći kupac malware-a?

Nakon uzdrmavanja IT sfere otkrićem da su američka i izraelska vlada naredile razvoj Stuxneta – i time prve uradile ono za što danas Amerika optužuje Kinu – sada je Reuters objavio izvještaj u kojem stoji da američka vlada predstavlja dominantnu silu u nabavljanju ofenzivnih cyber ratnih mogućnosti.
Bijela kuća, naime, troši desetke milijuna dolara godišnje na nabavljanje informacija o propustima u različitom softveru i alata za njihovo iskorištavanje. U Reutersu tvrde da su vidjeli liste hakerskih alata privatnih obrambeno-tehnoloških kompanija (među kojima su najveće Raytheon i Northrop Grumman) na kojima se nalaze takvi biseri kao što su način za pretvaranje iPhonea u prislušni uređaj, prebacivanje spywarea sa štampača na računar radio-talasima, kao i alati za krađu različitih vrsta podataka.
Umjesto da o tome obavijeste javnost i kompanije čijih se programa ti propusti tiču, vlada takve informacije čuva za sebe i svoje jedinice za informatičko ratovanje, ulazeći u potencijalni sukob interesa sa američkom javnošću i firmama. Naime, firme (a sa njima i programi i servisi koje koriste obični ljudi širom svijeta) mogu biti hakirane upravo pomoću propusta o kojima američka vlada već ima informacije, ali ih nije podijelila sa njima. Interes vlade je u ovom slučaju odgađanje ispravljanja takvih propusta sve dok ona ne dođe u priliku da ih aktivira.
Štaviše, kompanija posvećena otkrivanju informatičkih propusta, Endgame Systems, između ostalog je zadužena za otkrivanje botneta i preuzimanje kontrole nad njima. Ali, umjesto njihovog gašenja, kompanija omogućuje obavještajnim agencijama poput CIA-e da pomoću njih iz drugih zemalja prikupljaju financijske i druge vrste podataka.
Bijela kuća se pravda tvrdnjom da je bolje da oni kupuju kritične propuste, nego da se dotičnih dočepaju cyber bande i diktatori. Bivši koordinator za informatičku sigurnost, Howard Schmidt, o tome kaže sljedeće: "Poprilično je naivno vjerovati da ste sa novootkrivenim zero day propustom jedini na svijetu koji ste ga otkrili."

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.