petak, 5. travnja 2013.

Novi APT malware čeka klikove mišem da bi izbjegao detekciju antivirusa

Istraživači firme FireEye otkrili su novi APT (Advanced Persistent Threat) malware koji koristi nekoliko tehnika kako bi izbjegao otkrivanje, a između ostalog vrši monitoring nad klikovima mišem, kako bi pratio interakciju korisnika sa zaraženim računalom. Riječ je o malware-u Trojan.APT.BaneChant, koji se distribuira putem emailova u Word dokumentu koji je opremljen exploit-om. Naziv dokumenta je „Islamski džihad.doc“ (prijevod).
U FireEye vjeruju da se exploit-om „naoružani“ dokument koristi u napadima na vlasti Bliskog istoka i Centralne Azije.

Napad se odvija u nekoliko faza

Maliciozni dokument preuzima i izvršava komponentu koja pokušava da ustanovi da li je operativno okruženje virtualno (antivirusnim sandbox-om ili sistemom za automatsku analizu malware-a), čekajući bilo kakvu aktivnost miša prije nego što započne drugu fazu napada.
Ovo nije nova tehnika za izbjegavanje detekcije, ali malware-i koji su je do sada koristili obično bi čekali jedan jedini klik mišem. Ovaj Trojanac čeka najmanje tri klika mišem prije nego što dekodira URL i preuzme backdoor program koji je maskiran kao .JPG fajl.
Malware koristi i druge tehnike.
Tijekom prve faze napada, maliciozni fajl preuzima dropper komponentu sa ow.ly URL-a, koja nije maliciozna domena već servis za skraćivanje linkova. Razlog za korištenje ovog servisa je da se izbjegnu servisi sa „crnim listama“ URL-ova koji su aktivni na napadnutom računalu.
Iz istog razloga, tijekom druge faze napada, maliciozni .JPG fajl se preuzima s URL-a generiranog s NO-IP dinamičkim DNS servisom.
Nakon učitavanja prve komponente, .JPG fajl ostavlja svoju kopiju nazvanu GoogleUpdate.exe u „C:\Program Files\Google\Update\”.
Backdoor program prikuplja i šalje podatke o sistemu serveru za komandu i kontrolu (C&C). On podržava i nekoliko komandi uključujući i onu za preuzimanje i izvršenje dodatnih fajlova na zaraženom računalu.
Trojanac BaneChant i njemu slični malware-i pokazuju da evolucija malicioznih programa u stopu prati napredak obrambene tehnologije.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.