četvrtak, 7. ožujka 2013.

Novi virus koji blokira računalo

Iz sigurnosne tvrtke SophosLabs objavili su otkriće nove inačice zlonamjernog programa koji blokira korisnikovo računalo, tj. onemogućava svakodnevan rad ukoliko korisnik ne uplati određenu svotu novca na račun napadača. Ovakva vrsta zlonamjernih programa dobro je poznata i ne radi se o ničem novom.
Nedavno smo i u Hrvatskoj imali inačicu takvog malvera koji je tražio uplatu od 500kn zbog kršenja zakona, kako bi navodno MUP odblokirao računalo. Međutim ovaj novootkriveni ransomware kako se na engleskom jeziku zove ova vrsta zlonamjernog programa, ne zaključava računalo, već kriptira korisnikove datoteke na računalu.
Na taj način se one ne mogu spasiti vađenjem diska i spajanjem u drugo računalo, a napadači traže protuvrijednost od 250 eura kako bi dekriptirali datoteke.
Napadači, međutim, koriste Rijndaelov simetričan algoritam za enkripciju, pa nije veliki problem izgenerirati ključ bez plaćanja napadačima.
Ovaj ransomware potječe sa Ruskog govornog područja, te će vjerojatno biti preveden i na druge jezike, kao što je bio slučaj sa već spomenutim „MUP-ovim zaključavanjem“ koje izvorno potječe iz Njemačke.
Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.