srijeda, 26. prosinca 2012.

Lažna obavijest o blokiranom Facebook računu krije lažni antivirus

Ako ovih dana dobijete email obavijest od Facebook-a da vam je račun blokiran, savjetujemo vam da budete oprezni. Lažne obavijesti o blokiranim računima koriste se kao mamac u kampanji distribucije scareware-a "Win 7 Anti-Spyware".
Email koji može stići i na vašu email adresu je obavještenje o blokadi Facebook računa zbog "sumnjivih aktivnosti".
Korisnik treba kliknuti na link u emailu kako bi odblokirao račun, ali umjesto na stranicu Facebook.com, link u emailu odvodi korisnika na web stranicu na kojoj se nalazi slika programa Microsoft Security Essentials koji je navodno identificirao brojne malvere na računalu.
Ako kliknete na sliku, iskočit će vam prozor da skinete "freescan_2013.exe". Kada se klikne na to pokreće se program Win 7 Anti-Spyware 2011 Firewall koja navodno skenira računalo tragajući za malverima i drugim prijetnjama.
Očekivano, kao i svi ovakvi programi, i ovaj pronalazi malvere na računalu, a ovo otkriće treba biti dovoljno uvjerljivo da natjera korisnika da aktivira program Win 7 Anti-Spyware 2011 kako bi se riješio malvera.



Win 7 Anti-Spyware 2011 će vam prouzrokovati velike probleme. On isključuje vaš firewall, antivirus koji je instaliran na računalu, onemogućava prikazivanje svih obavijesti o ugroženoj sigurnosti, i praktički preuzima potpunu kontrolu nad računalom. Za svaki legitimni program koji korisnik pokuša pokrenuti, scareware izbacuje upozorenje da je riječ o Trojancu, crvu ili nekom drugom malveru kojega se možete riješiti jedino ako registrirate Win 7 Anti-Spyware 2011.
Budite oprezni s email obavijestima koje dobijete od Facebook-a. Ako vam se dogodi da brzopleto kliknete na link i tek tada shvatite da niste na došli na stranicu Facebook.com, odmah napustite stranicu prije nego što napravite i sljedeći pogrešan korak i preuzmete lažni antivirus ili neki drugi zlonamjerni program.

U nastavku imate video tutorijal kako da se riješite te napasti.


How to remove Win 7/Vista/XP Antispyware 2011

2 komentara:

  1. Poštovani, dok sam bila ulogirana, pojavila mi se poruka da je Facebook račun privremeno blokiran zbog potencijalne opasnosti. Predlažu mi instalaciju Mcafee. Provjeravala sam stanje s Avastom i ne prikazuje inficirane fileove. Možete li mi objasniti ima li to veze s ovim gore navedenim?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moze bit to ili nesto slicno, ova vijest je stara skoro 2 mjeseca.
      Predlazem da instalirate na svoj PC program CCleaner i pocistite sve sto nađe (browser mora biti ugasen).

      Izbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.