četvrtak, 11. listopada 2012.

Piraterija i malveri: Zašto je besplatno ponekad najskuplje

Napadi s interneta su u porastu, ali rizici koje nosi pretraživanje interneta su zanemarljivo mali u odnosu na opasnost koju predstavlja preuzimanje i dijeljenje nelegalnog softvera, videa, glazbenih datoteka i drugih piratiziranih sadržaja.
U najnovijem Microsoft-ovom izvještaju
(.pdf) koji se bavi problemima sigurnosti, objavljenom u ponedjeljak, upozoreno je na rastući trend infekcija čiji su izvor nesigurni lanci nabave, koji se u izvještaju definiraju kao web stranice, protokoli, i drugi kanali kojima se distribuiraju programi i druge datoteke.
Takozvani "lanci nabave" uključuju web stranice cyber podzemlja, P2P mreže, kopije diskova i nepouzdane arhive softvera i druge nesigurne izvore.
Ponekad su žrtve napada potpuno nevine, kao na primjer u slučaju preuzimanja besplatnih softverskih paketa za koje se ispostavi da kriju malver. Primjera radi, u prvoj polovini ove godine istraživači Microsoft-a su otkrili 35 različitih vrsta malvera maskiranih u "install_adobeflash.exe".
Još češće se dešava da je malver upakiran u nelegalne kopije komercijalnog softvera ili medija koje preuzimaju korisnici koji žele proći što jeftinije.
Prirodno, iza ovih tvrdnji stoje interesi Microsoft-a. Microsoft-ov softver je među najčešće piratiziranim programima u svijetu.
Da bi naglasili opasnost nelegalnog preuzimanja, Microsoft-ovi istraživači se u izvještaju posebno bave malverima i neželjenim programima koji su blisko povezani s nelegalnim preuzimanjem.
Jedna takva porodica malvera je Win32/Keygen, što je generičko ime za kategoriju programa koji generiraju licencne kodove za različite softverske pakete, kao što su MS Office, Photoshop i drugi. Tehnički, Win32/Keygen je potencijalno neželjeni program (PUP) prije nego malver jer program iz ove kategorije nije nužno i nosioc štetnog KOD-a. I druge porodice malvera kojima su se u izvještaju bavili istraživači Microsoft-a slijede sličan obrazac. Neki služe za zaobilaženje procesa aktivacije MS Windows, dok drugi služe kao zakrpa za probne kopije programa da bi se otključale sve njegove funkcionalnosti.
Korisnici koji žele dobiti nešto besplatno, riskiraju samim time što tragaju za piratiziranim sadržajima. Stranice koji nude besplatno preuzimanje piratiziranog sadržaja često kriju Exploit-e koji mogu instalirati malvere na korisničkim računalima bez njihovog znanja, kažu u Microsoft-u.

Da bi izbjegli infekciju računala, korisnici bi trebali slijediti uobičajene savjete stručnjaka:
 - da imaju instaliran antivirusni program koji mora biti redovito ažuriran
 - da preuzimaju sigurnosne zakrpe kako za operativni sistem tako i za sve programe instalirane na računalu


Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.