utorak, 10. srpnja 2012.

5 mitova o sigurnosti računala

5 mitova o sigurnosti računala
Mitovi o sigurnosti računala, kao i svi drugi mitovi, posljedica su nedostatka informacija, pretpostavki, generalizacije određenih događaja itd. Kao i svi drugi mitovi, oni se prenose od čovjeka do čovjeka, jer obično izgledaju dovoljno uvjerljivo da bi mogli biti istiniti. Iako nisu neposredna prijetnja sigurnosti računala i njihovih korisnika, oni ipak mogu biti odgovorni za neodgovorno ponašanje korisnika, koji tako povećava svoje šanse da postane žrtva.
 
Koji su najčešći mitovi o sigurnosti računara i što je ustvari istina?

Mit broj 1: Antivirusni softver i firewall predstavljaju 100% zaštitu.
Istina: Antivirusni softver i firewall su važni elementi zaštite, ali oni ne garantiraju potpunu zaštitu od napada. Kombinacija ovih tehnologija s dobrim navikama u vezi sigurnosti je najbolji način smanjenja rizika.

Mit broj 2: Kada jednom instalirate softver na računalo, više ne morate brinuti o njemu.
Istina: Proizvođači mogu objavljivati ažurirane verzije softvera da bi ispravili ranjivosti. Vaš odgovor na to bi trebao biti da instalirate ažuriranja što je prije moguće. Neki programi nude mogućnost automatskog ažuriranja. Od posebnog je značaja da antivirusni softver kojeg imate na računalu bude redovno ažuriran kako bi bio efikasan.

Mit broj 3: “Nema ničega važnog na mom računalu, pa nema ni potrebe za zaštitom.”
Istina: Ovakvo razmišljanje korisnika nije rijetkost, ali je naravno potpuno pogrešno. Vaše mišljenje o tome što je važno može biti potpuno različito od mišljenja napadača. Ako na računalu imate osobne ili podatke koje su u vezi vaših financija i bankovnih računa, napadači ih mogu iskoristiti za svoje financijske ciljeve. Čak i ako ne čuvate takve podatke na računalu, vaše računalo može biti iskorišteno za napade na druge korisnike.

Mit broj 4: Cyber kriminalci napadaju samo one koji imaju novac.
Istina: Svako može biti žrtva krađe identiteta. Napadači najčešće pokušavaju da sa što manje uloženog napora dođu do što je moguće veće zarade. Zbog toga su baze podataka koje čuvaju podatke velikog broja ljudi često njihova meta. Ako su vaši podaci u nekoj bazi podataka, oni bi u nekom napadu mogli dospjeti u ruke napadača i potom korišteni na zlonamjeran način.

Mit broj 5: Kada se računalo uspori, to sigurno znači da je star i da ga treba zamijeniti novim.
Istina: Moguće je da koristite novije ili zahtjevnije programe na starijem računalu i da je to razlog zbog kojeg vaše računalo usporeno radi. Ali moguće je i da treba samo zamijeniti pojedine komponente ili unaprijediti operativni sistem. Ostaje mogućnost i da neki drugi procesi ili programi rade u pozadini. Ako računalo iznenada postane usporeno, treba razmotriti i mogućnost da je usporen zbog virusa ili spyware programa, ili da je izložen DoS napadu.



Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.