subota, 3. ožujka 2012.

Roboscan Internet Security Free: Novi igrač na području besplatnih antivirusnih rješenja

Tržište antivirusa veoma je kompetitivno. Unutar njega postoji velika konkurencija između besplatnih antivirusa koji očito nemaju ekonomski profit za svoju tvrtku, već prvenstveno služe za povećanje popularnosti tvrtke. Roboscan Internet Security Free djelo je ESTsoft-a i nova je opcija u postojećoj gužvi.

Vjerojatno niste čuli za Južno-Korejsku tvrtku ESTsoft, ali morate biti svjesni njihovih popularnih proizvoda kao što je AlZip. ESTsoft također razvija antivirusno rješenje AlYac koje se bazira na Bitdefenderovom engine-u i ESTsoft-ovom „Tera Engine“. Prošle su godine izdali besplatni antivirus za svoje Korejske korisnike. Nakon njegovih obećavajućih performansi u Virusbulletin-u pratio sam njihovu web stranici gdje je bila obavijest o besplatnom antivirusnom programu za globalno tržište, ali pod novim imenom – Roboscan. Ne razumijem razlog jer su imena AlYac ili ESTsoft bolja zbog već stečene popularnosti.

Program je instaliran na virtualno računalo s Windows XP Pro 32 bit OS-om i 775Mb RAM-a.


Program dolazi u tri inačice čija se osnovna razlika vidi na slici ispod.


Sistemski zahtjevi:


INSTALACIJA

Trajala je oko 5 minuta. Ponovno pokretanje računala nije potrebno. Iako posjeduje vatrozid, isti se po defaultu ne aktivira. Potrebno je ručno pokrenuti vatrozid, a to onda zahtjeva ponovno pokretanje računala. Nakon toga Windows vatrozid automatski se isključuje. Security Center ispravno je identificirao Roboscan kao antivirus i vatrozid.

KORISNIČKO SUČELJE/ISKORISTIVOST/MOGUĆNOST KONFIGURACIJE

Korisničko sučelje oku je ugodno i posjeduje mnogo opcija za konfiguriranje.


Također ostavlja ikonicu u tray-u, integrira se u meni koji se otvara desnim klikom, te naravno ima ikonu na radnoj površini.


Proizvod je razumno lagan na resursima. Ima tri „idle“ procesa koji koriste maksimalno 40Mb RAM-a, bez korištenja procesora. Za vrijeme skeniranja pokreče se dodatni proces, a ukupno se koristi 60Mb RAM-a i do 50% procesora.



VATROZID

Nisam posebno testirao njegovu učinkovitost, ali radi tiho kao i Windows-ov.


SKENER

Roboscan ima tri načina skeniranja:
  • Quick Scan: Provjerava trenutno pokrenute procese i bitne dijelove sustava. To je i najbrži način za detekciju malicioznih prijetnji za sustav.
  • Basic Scan: Provjerava sva važna područja sustava i često inficirana područja.
  • Advanced Scan: Provjerava sve sistemske diskove ili specificirane mape. U usporedbi s prijašnjim načinima, Advanced Scan je najsporiji, ali i najopsežniji način skeniranja koji detektira svaku moguću prijetnju.


Skeniranje je dovoljno brzo zahvaljujući „smart scan“ tehnologiji. Kada Roboscan skenira, pohranjuje zapis sigurnih datoteka u internu WhiteList bazu koju koristi kao referencu za buduća skeniranja. WhiteList baza ažurira se poslije svakog skeniranja i na taj se način smanjuje vrijeme potrebno za svako iduće skeniranje.


Imamo i skeniranje pomoću heuristike (onemogućeno po defaultu), scheduled scan (planirano skeniranje), te postavke iznimka kod skeniranja. Može i skenirati/nadzirati kompresirane datoteke (onemogućeno po defaultu). Jedina loša stvar kod ručnog skeniranja je da ne možete pristupiti ostalim dijelovima korisničkog sučelja dok skeniranje ne završi.

ZAŠTITA U REALNOM VREMENU

Ne posjeduje filter mrežnog prometa kao Avast, Panda i sl., ali je njegov real-time skener veoma učinkovit u hvatanju malicioznih programa. Pokušao sam raspakirati arhivu punu takvih prijetnji i zaštita u realnom vremenu nije ostavila ništa za skeniranje na zahtjev ili zaštitu koja skenira programe prilikom pokretanja.

Još jedna dobra stvar je da po default postavkama ostavlja korisniku da donese odluku, te ne odstranjuje detektiranu prijetnju automatski. Ukoliko korisnik odabere čišćenje infekcije, ista je poslana u karantenu. Ovo je veoma dobro podešeno jer smanjuje vjerojatnost greške sustava ukoliko je detekcija bila false positive (lažno pozitivna). Roboscan posjeduje jedinstven sustav prepoznavanja false positive-a. Za blokiranje nepoznatog malware-a koristi proaktivnu zaštitu. Analizira sumnjive datoteke u izoliranom virtualnom okruženju kako bi se detektirale potencijalne prijetnje prije nego što naprave štetu.



Roboscan ima implementiranu samo-zaštitu kako bi spriječio prijetnje dizajnirane za neutralizaciju Roboscan-ovih sigurnosnih komponenti.


Video test:


DODATNI ALATI

Roboscan posjeduje brojne dodatne alate.
  • Shredder: Pomaže sigurnom uklanjanju osjetljivih podataka

  • Vulnerabilities Protection: Skenira potencijalne slabosti operativnog sustava i omogućava njihov popravak.

  • Windows Security Updates: Omogućava provjeru sigurnosnih nadogradnji za Windows operativni sustav.

  • Computer asset information: Moguće je dobiti informacije o računalu, njegovom hardveru i instaliranim programima, sve to kroz korisničko sučelje Roboscana


RECORDS

Roboscan može čuvati zapise o događajima, pohranjivati inficirane datoteke u karanteni i čuvati neočišćene datoteke.


CONFIGURATION/LOCK

Roboscan nudi opciju zaštite konfiguracije od neželjenih promjena postavljanjem lozinke.


AŽURIRANJA

Roboscan se ažurira automatski. Na žalost ne postoji opcija za modificiranje konekcija. Zbog toga se ne može koristiti na proxy serveru koji zahtjeva autentifikaciju. Po defaultu se ažurira koristeći P2P, baš kao Spyware Terminator.


Ovaj se program može koristiti na računalu koje nema stalnu internet konekciju. Za povremena ažuriranja dovoljno je preuzeti offline datoteke koje se opet ažuriraju na dnevnoj bazi.

REKLAME

Iako prikazuje neke reklamne poruke, one nisu nametljive.

ZAKLJUČAK

Stvarno mi se sviđa ovaj proizvod. Lijep dizajn, mali utjecaj na sustav, brzo skeniranje, česta ažuriranja, dobra detekcija i Bitdefender engine bez bug-ova. Iako primijetio sam nešto što me zabrinulo. Datoteke koje nije detektirao Roboscan, sam skenirao sa HitmanPro koji posjeduje G-Data kao jedan od skenera. G-Data koristi dva engine-a: Bitdefender i Avast. Mnoge od prije nedetektiranih datoteka našao je Bitdefender engine. Ovo me pomalo zbunilo i navelo na zaključak da Roboscan koristi veoma staru inačicu Bitdefendera.



Tnx to Lovac

3 komentara:

  1. Ako je jos netko isprobao ovaj AV neka slobodno napise svoje dojmove.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična recenzija, svaka čast autoru!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Na prvi pogled simpatičan program. Učinkovitost je ipod razine koju postižu neka druga free rješenja. I u pravu je recezent ovog programa što se tiče BitDefenderovog enginea. Sve u svemu još jedan za sada promašen besplatni sigurnosni proizvod.

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.