ponedjeljak, 19. ožujka 2012.

Ne plaćajte otkupninu! Kako izbjeći Ransomware

Što je Ransomware?

To je malware infekcija koja, kad zarazi PC, raširi Internet Explorer preko cijelog zaslona i zatim prikazuje poruku tvrdeći da je iz lokalne policijske jedinice. U poruci se obično navodi da se vaše računalo koristi za pregledavanje web stranica koje sadrže dječju pornografiju i zlostavljanje životinja.
Također može tvrditi da se vaše računalo koristi za slanje e-mail spama na teme vezane uz terorizam ili možete biti optužen za piratstvo. Vaše računalo ostaje zaključano dok se ne plati novčana kazna.

Primjer Ransomware-a:



U gotovo svim slučajevima, plaćanje novčane kazne ne rješava ovaj problem. Također zapamtite da niti jedna policija u svijetu ne koristi Paysafe i Ucash, PayPal ili bilo koje druge prepaid sustave za naplatu kazne. Ako bilo koja poruka zahtjevna Vašu kreditnu karticu ili bilo koji drugi način plaćanja to je zasigurno muljaža, a ne legitiman vladin dužnosnik.

Kako možete spriječiti ransomware?

1. Držite vaše računalo ažurirano (update) kao i sigurnosni softver.

2. Posebno ažurirajte svoj Acrobat čitač PDF-a na najnoviju verziju ili se prebacite na neku drugi PDF čitač (npr. Foxit Reader, Sumatra PDF...).

3. Ažurirajte Java-u, a ako vam ne treba Java, poželjno je da ju deinstalirate. Ako trebate Java-u, barem razmislite da ju onemogućite u pregledniku kada nije u uporabi ili se prebacite na Google Chrome koji će vas pitati prije nego što se Java pokrene.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.