utorak, 13. prosinca 2011.

Ruski web prati što ste sve downloadali

Svaki puta kad pokrenete vaš BitTorrent klijent program i preuzmete neki legalni ili ilegalni sadržaj, vjerojatno uopće ne razmišljate o tome da ste čitavo vrijeme praćeni. To što ste promijenili svoje ime u neki nadahnuti nadimak ne predstavlja apsolutno nikakvu zaštitu od zadiranja u vašu privatnost na Internetu.


Najnoviji primjer koji ilustrira činjenicu da je ono što radite na Internetu sve drugo osim "vaše privatne stvari" je nova ruska web stranica YouHaveDownloaded.com. Autori su željeli ukazati na javnu prirodu popularnog BitTorrent servisa, tvrdeći kako prate 20% svih torrent preuzimanja i ukoliko ne koristite BitTorrent preko proxya ili VPN-a, velike su šanse da ostatak svijeta vidi što preuzimate bez da vas itko išta pita.
Pored toga, autori ove web stranice tvrde kako prikupljaju IP adrese i imena preuzimanih datoteka, a ti podaci su javno dostupni na njihovom webu.

Svi koji posjete stranicu vide svoju povijest preuzimanja datoteka ukoliko se ona nalazi u bazi podataka. Postoji i opcija pretrage IP adresa, kako bi onaj koga to zanima mogao vidjeti tko preuzima koje datoteke, a trenutno imaju podatke o više od 51 milijuna korisnika BitTorrenta koji dijele više od 103 tisuće torrenta.
 "Želimo podsjetiti ljude da Internet nije mjesto na kojem treba očekivati privatnost", kažu osnivači ove stranice. "Danas mnogi ljudi koriste Internet ne shvaćajući kakve podatke ostavljaju. Također, ima i onih koji to često ignoriraju".
Dakle, prema onome što tvrde, njihova namjera nije bila stvoriti alat za špijuniranje korisnika, već su ih željeli upozoriti i alarmirati.
Oni koji koriste dinamičke IP adrese vjerojatno će pomisliti da su time zaštićeni od praćenja, no Youhavedownloaded kaže kako se "stranica u ovom trenutku ne bavi odvajanjem dinamičkih IP adresa, no primjera radi, 3.3.3.3 može biti dinamička IP adresa koja je u određenom vremenskom trenutku pripadala određenom korisniku. Pored toga, DHT (distributed hash table) omogućuje dobivanje "otisaka" korisnikovog računala. DTH je sustav koji konstantno ažurira podatke o tome tko što radi na P2P u svakom trenutku i to je esencijalan dio BitTorrenta. Zahvaljujući tim podacima administrator mreže može znati jeste li vi ili netko tko je imao pristup vašem računalu preuzimali neku datoteku".
Tekst koji su autori stranice napisali u vezi politike privatnosti je napisan u šaljivom tonu, ali kada ga malo bolje proučite, možda ćete se manje smijati: "Dušo, ovo je Internet. Ovdje nema privatnosti. Sjediš u privatnosti svojeg doma, klikaš na linkove, čitaš, gledaš filmove. Možda ti izgleda kako si sam, ali pametni nerdovi te promatraju. Oni prate svaki tvoj korak. Ti nisi ljudsko biće za njih. Ti si meta - potrošač."

1 komentar:

  1. Većina privatnih trackera zahtjeva DHT isključen.

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.