četvrtak, 7. srpnja 2011.

WinPatrol

WinPatrol je must-have program koji se odlično slaže s gotovo svakim sigurnosnim rješenjem. S obzirom na svoju potrošnju od oko 10 MB nećete ga niti osjetiti, a u pozadini radi ogroman posao. Instalacijska datoteka je "teška" 779 KB, što je uistinu mala veličina uspoređujući druge sigurnosne programe koji su natrpani svime i svačime.
Autor ovog programa tvrdi da PLUS verzija radi u realnom vremenu, što nije istina. I komercijalna i besplatna verzija rade skeniranje otprilike svaku minutu, samo što je ova prva mrvicu brža.

Neke od funkcija koje Winpatrol sadrži:
  • upozorava na promjene startup stavki, servisa, registryja, početne stranice, hosts postavki, kod zero-day napada i sl.
  • prati pridruživanje programa određenom tipu datoteke (npr. Word -> .doc, setup -> .exe) i može vratiti na prijašnje stanje
  • datoteku koja se iz nekog razloga ne da obrisati normalnim putem, može obrisati pri restartanju računala
  • više informacija o nekom programu, upravljanje ActiveX-om, pristup Winpatrol Cloud rezultatima i bolje performanse samog programa sadrži samo PLUS verzija

Treba napomenuti da Winpatrol nije namijenjen zaustavljanju i čišćenju nekog tvrdokornog virusa, već je tu prvenstveno kako bi upozorio da se nešto (poželjno ili nepoželjno) događa na sustavu. Kada detektira promjenu, obavještava s upitom želite li istu dopustiti ili ne, iako se radnja već dogodila. WinPatrol ju, ako odgovorite negativno, poništava.

Cijena PLUS verzije je jednokratnih $29.95 i vrijedi samo za jednog korisnika, ali za neograničen broj računala.

Plus:
  • mogu ga koristiti napredniji korisnici, ali i oni manje iskusni
  • lagan na resursima
  • mnoštvo opcija, a ipak nije bloatware

Minus:
  • nedovoljan opis programa, čak i u komercijalnoj verziji

Ocjena: 85%

Broj komentara: 7:

  1. teška riječ "must have" za ocjenu 85%

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne mogu mu dati višu ocjenu jer se ne može boriti s nekim jačim malwareom i upozorenja mu dosta kasne. Ali u svojoj kategoriji (light HIPS) je najbolji.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vau-Vau ;)

    naravno da je musthave ako će biti dodatak nekom besplatnom antivirusu,koji je mrtvo puhalo ili vam ga občni skener.

    isto tako winpatrol neće koristit netko sa kasperskim, nortonom, cis-om,emsi... te ostalom ekipom koja imaju hips, behaviot blocker i sl.

    kada covjek hoće krpati nesto za nula kuna,onda definitivno winpatrol ulazi u igru i tada mu raste cijena na tu vrijednost od cca 80%.

    OdgovoriIzbriši
  4. šta nije bolje onda krpati s npr. ThreatFireom?
    Prije je on "must have" nego WinPatrol...moje mišljenje, naravno...

    OdgovoriIzbriši
  5. ThreatFire je Behavior Blocker i nema 95% opcija koje WinPatrol ima.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja bih čak i spustio ocjenu zbog tog "real-time" rada, ali samo moje mišljenje.

    OdgovoriIzbriši
  7. Da, ali on ne zaustavlja promjene kao klasični HIPS-evi. On povremeno skenira za promjene. A i da radi u realnom vremenu, svejedno bi se radnja dogodila prije nego što bi stigao odgovoriti na pitanje. Rollback se radi u obje verzije.

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.