utorak, 5. srpnja 2011.

PC Tools Firewall Plus 7

Ovaj mališan je napravljen kako bi ga jednostavno mogli koristiti i obični smrtnici ali ima i opcije koje će i oni iskusniji znati iskoristiti npr. "advanced packet filtering rules" uključujući IPv6 podršku.
Razvoj ovog besplatnog firewall-a prošle godine je došao u pitanje ali je ipak izašla v7 (trenutna v7.0.0.123).
I sada još uvijek nije u potpunosti jasno da li će se nastaviti i dalje samostalno razvijati ili će se moći dobiti samo u paketu zvanom PC Tools Internet Security (koji trenutno na Matousec-u stoji odlično). Mnogi krivca za eventualni prekid razvoja kao samostalne besplatne aplikacije vide u Symantec-u koji je 2008. postao vlasnik PCTools-a.

U ovoj verziji podržava Windows Filtering Platform (WFP) arhitekturu na Windows 7, Vista i Server 2008 (32bit i 64bit), što je rezultiralo nešto informativnijim popup-ovima.
Ugodno i pregledno sučelje, klasično za PC Tools proizvode, te jednostavnost korištenja ga čine gotovo idealnim za "početnike" i one koji traže jednostavnost korištenja.

Instalacija je jednostavna i brza te je Firewall Plus odmah spreman za upotrebu.

Odmah nakon instalacije vam postavi upit za vašu mrežu - tu se samo stavi Trusted i Apply.
Inače uvijek detektira prvo spajanje na lokalnu mrežu te vam tako omogućuje da postavite pravila pojedinačno, za sve mreže na koje se eventualno spajate.

Pod Applications možemo jednostavno kontrolirati pravila pod kojim se aplikacije instalirane na računalu spajaju na mrežu (Internet) tj. možemo odrediti
da li će aplikacija imati dozvolu/zabranu za izlazak na mrežu, a isto tako da li će primati određen sadržaj.
Klikom na In i Out za svaku aplikaciju dobijemo opcije Block, Allow All (Allow Trusted) i Ask.

Profiles će, kako smo rekli, koristiti napredniji korisnici.


History - možemo vidjeti povijest prometa i aktivnosti firewall-a. Klikom na svaku stavku dobijemo prozor s detaljima.

Activity - pokazuje trenutnu aktivnost prometa i firewall-a. Također klikom na zasebnu stavku prikaže se više detalja.

Settings:

- pod opcijom General možemo sakriti tray ikonu u kojoj se prikazuje aktivnost prometa ili isključiti upite u slučaju da se promijeni pravilo spajanja (ovo sve bi najbolje bilo ostaviti po defaultu).
Tu se još nalazi Automatically allow known applications koju ostavite uključenu ako ne želite da vas gnjavi sa popupovima - to je u biti bijela lista poznatih programa koja je sasvim pristojna (uvijek može i bolje).
Opcija Automatically allow all applications with valid Digital Signatures propušta sve aplikacije koje imaju valjan digitalan potpis - oni koji su malo više paranoični mogu isključiti ovu opciju pošto je poznato da malware može koristiti ukradene digitalne potpise.

- pod Filtering možemo ostaviti sve po defaultu ili eventualno, napominjem eventualno, spustiti na Medium razinu zaštite i to u slučajevima ako vas zamaraju popup-ovi (nije preporučljivo).

- Password, moguće je zaključati firewall kako bi zaštitili postavke

- Full Screen je dobar kod igrica i sl., tu sami možete odrediti da li privremeno blokirati ili dopustiti upite.

Preferences - ostavite automatski update (Smart Update)

Popup su vrlo jednostavni (ali bi ipak mogli malo zbunjivati početnike ako pogledaju detalje). Ako znate što radite tj. što pokrećete neće biti problema, a ako niste sigurni blokirajte (No) i eventualno provjerite sumnjivi fajl na Virus Total i sličnim servisima.
Plavi vas obavještavaju kada se neka aplikacija pokušava spojiti na Internet, a žuti vas obavijesti kada neka aplikacija pokušava napraviti promjene na sistemu.

Dodatno možete pogledati detalje (Details) ili postaviti pravilo za aplikaciju (Customize Rule)

Lak je na resursima te se ne osjeća usporavanje pri radu. Na disku zauzima nešto manje od 26 MB.

Prilikom testiranja koristio sam desetak malicioznih .exe fajlova i zaštita je solidna, većini je blokirao procese na naredbu No (Remember) u poup-ovima (neki su ipak ostali), te je svima blokirao pristup Internetu, dok je jednom dopustio, bez upita, da napravi nekakav update ali je na kraju ipak blokirao izlaz. Naravno, poslije ćete imati posla s čišćenjem računala.
Od ovog mališana, kako sam ga nazvao, ne može se očekivati jaka zaštita kao kod Comodo ili Online Armor firewall-a koji imaju punokrvni HIPS ili kao kod bratskog mu ThreatFire-a.
Kod spomena ThreatFire-a, moram napomenuti da su mi se svidjele ideje koje se može naći na PC Tools forumu, a koje govore o potpunom spajanju ovih dvojice što bi vjerojatno rezultiralo odličnim proizvodom, ali to su samo ideje, pogotovo kod već spomenute činjenice da je i daljnji samostalni razvoj ovog firewall-a upitan.

Ovaj firewall bi preporučio manje zahtjevnim korisnicima, onima koji nemaju iskustva s ovom vrstom aplikacija te svima koji na jednostavan način žele imati kontrolu i uvid svega što se spaja na Internet s njihovog računala, a usput se dobije i općenito poboljšana sigurnost.


+ jednostavno korištenje, lagan po resurse, white lista

- kad se uzme u obzir njihov citat "designed especially for people, not just experts",
dakle dizajniran prvenstveno za raju, a ne samo za eksperte, onda i nemam nekih većih zamjerki

*NAPOMENA*
PC Tools Firewall je prestao s podrškom od 2013 god. tj. ne razvija se više.
Možete ga skinuti s ovog linka - KLIK

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.