petak, 8. srpnja 2011.

Avast! Free Antivirus 6

Avast je dogurao do verzije 6 i svakom novom verzijom nam je ponudio neku novu mogućnost.
Radi se o jednom od najboljih besplatnih antivirusnih programa koji nudi najviše mogućnosti.
U nastavku teksta naći čete detaljni proces instalacije, registracije, objašnjenje postavki i još dosta korisnih informacija.

Neke od tih starih i novih mogućnosti su:
 • ZAŠTITA DATOTEKA (File System Shield)
 • MAIL ZAŠTITA (Mail Shield)
 • WEB ZAŠTITA (Web Shield)
 • P2P ZAŠTITA (P2P Shield)
 • IM ZAŠTITA (IM Shield)
 • MREŽNA ZAŠTITA (Network Shield)
 • ZAŠTITA SKRIPTI (Script Shield) (od sada i u FREE verziji)
 • ZAŠTITA PONAŠANJA (Behavior Shield)
 • AUTOSANDBOX (Novo)
 • WEB REPUTATION PLUGIN (Novo)
 • BLOKIRANJE WEB STRANICA (Site Blocking) (Novo)


Prije instalacije je napravljen mali test potrošnje i zauzeće radne memorije (RAM) i pokrenutih procesa.

Prije instalacije Avast-a:

Nakon instalacije Avast-a

Prikaz i zauzeće procesa u Process Explorer-u

Također je izmjereno vrijeme restarta kompjutera prije i nakon instalacije antivirusnog programa.

Prije Avast-a

Nakon Avast-a

Avast možete skinuti s njihove web adrese (http://www.avast.com/en-eu/index).
Instalacijska aplikacija je velika oko 54MB.


INSTALACIJA

Nakon što smo skinuli program vrijeme je za instalaciju koja nije komplicirana ali ima malih caka.
Dvokliknite na skinutu Setup datoteku i dobijemo pop-up prozor kao na slici na kojem stisnemo "Run".


U sljedećem prozoru odaberemo jezik na kojem želimo koristiti program. Program je preveden i na Hrvatski (dosta dobro) pa ga se može i radi toga preporučiti ljudima koji slabije razumiju engleski.
Kliknite "Dalje"


Nakon što smo odabrali jezik programa vrijeme je da se odlučimo želimo li "normalnu" instalaciju ili "prilagođenu" (preporučujem prilagođenu zbog mogućnosti uklanjanja nepotrebnih komponenti).
Kliknite "Dalje"


Ako ste odabrali "prilagođenu" instalaciju dobit će te prozor kao na slici dolje. U ovom prozoru možete ukloniti ili dodati komponente koje (ne)želite imati.
Moja preporuka je da skinete kvačicu s komponente "Web Reputation plugin" jer se nije pokazao kao nešto naročito koristan, a umjesto njega je puno bolje stavit WOT. Ostale komponente ostavite kakve jesu osim ako ne mislite koristiti neki zasebni program za HIPS ili Behavior Blocker (npr. ThreatFire, Comodo Defense+, Online Armor...) onda isključite "Zaštita Skripti" i "Zaštita Ponašanja" da ne bi došlo do sukoba ta dva programa.
Ovdje možete dodati još neki jezik za program (npr. Engleski) ako ga želite imati (onda u samom programu možete izmjenjivati na kojem jeziku želite da vam je program).
Kliknite "Dalje"


Sad dolazimo do cake, Avast će pokušati instalirati Google Chrome i ako ne želite to (ili već imate Chrome) uklonite kvačicu sa "Da, također instalirati..." kao na slici ili ostavite ako želite imati Google Chrome web preglednik.
Kliknite "Dalje"


Sljedeći prozor vam pokazuje koje komponente antivirusa će se instalirati, u koji folder, koliko prostora će vam zauzeti na hard disku i koliko slobodnog prostora još uvijek imate na toj particiji.
Avast zauzima oko 60MB diskovnog prostora kada se instalira ali kada se skinu antivirusne definicije, nakon završetka instalacije, zauzeće diska će bit oko 200MB.
U slučaju da želite nešto promijeniti u samoj instalaciji još uvijek možete kliknuti "Nazad" u protivnom kliknite "Dalje" i time se završava instalacija.REGISTRACIJA

Nakon instalacije potrebno je registrirati program iako je besplatan. Registracija je brza i bezbolna.

Čim je instalacija završena iskočiti će vam prozor u kojem vam zahvaljuju što ste se odlučili za Avast i da ga morate registrirati.
Kliknite na "Register your program"...


...pa kliknite opet na "Register"...


... i sad dolazimo do dijela za registraciju.
Od vas se traži da upišete svoje ime i e-mail adresu, možete upisati vaše pravo ime i pravu e-mail adresu ali i ne morate (npr. NAME: avguru E-mail: nemampojma@yahoo.com).
Glavno da popunite taj prazan prostor i kliknete "Register for free license".


Slijedi zahvala i obavijest da je vaš antivirusni program uspješno registriran.


Čim je to završeno (možda čak i prije) Avast je napravio update virusnih definicija i obavijestio vas o tome malim, simpatičnim i ne nametljivim prozorčićem (nije kao neki antivirusni programi koji vam izbacuju prozor preko cijelog ekrana, npr. Avira), a vjerojatno i zvukom (kako se zvuk isključuje pročitajte u nastavku).


Ako ne želite da vas Avast zvukom obavještava o svakom update ili pronalasku virusa idite u Postavke>Zvukovi i maknete kvačicu sa "Omogući Avast! zvukove" (ako želite ukloniti sve zvukove) ili možete odabrati sami koje želite ostaviti.IZGLED

Sam program je modernog, preglednog i lijepog izgleda.
S lijeve strane se nalaze tabovi sa svim komponentama koje ovaj program ima.

Tab "Sažetak" prikazuje:

Trenutni status - da li je vaš sistem zaštićen, koja je verzija program instalirana, kada je izvršen zadnji update antivirusnih definicija itd.


Statistika - prikazuje statistiku za svaku od Avastovih komponenti.


Tab "Skeniranje Računala" sadrži:

Skeniraj sad - služi za skeniranje kompjutera ili foldera po unaprijed definiranim načinom (Brzo skeniranje, Puno skeniranje, skeniranje CD/DVD/USB diskova...).


Skeniranje kod startanja računala - služi za skeniranje sisteme prije nego što se sami Windowsi učitaju (a time i malweri npr. Rootkit), čime je omogućeno da se kompjuter očisti prije nego što bilo kakva šteta bude učinjena (jako pohvalno i korisno).


Skeniraj zapise - prikazuje sva završena skeniranja koja je sam korisnik pokrenuo ili sam program uključujući pronađene zaraze.


Tab "Zaštita u Realnom Vremenu" sadrži:

Zaštita datoteka - prati sve datoteke i programe koji se izvode na sustavu u realnom vremenu, skenira ih i tako štiti računalo od virusa.


Mail zaštita - nadgleda e-mail programe i skenira sve poruke prije nego dođu do računala.


Web zaštita - prati vaše aktivnosti prilikom surfanja i pazi da vam nešto ne uđe preko preglednika (npr. Firefox, Opera, Chrome...).


P2P zaštita - nadgleda skidanje podataka preko P2P programa (npr. BitTorrent, LimeWire, uTorrent...) i time smanjuje rizik od zaraze ovim putem.


IM Zaštita - skenira datoteke koje se prenose preko Chat aplikacija (npr. Google Talk, Yahoo! Messenger, MSN...).


Mrežna zaštita - nadgleda sve aktivnosti na mreži i zaustavlja infekcije koje dolaze preko mreže (npr. WORMS). Također blokira pristup sumnjivim stranicama.


Zaštita skripti - skenira web stranice u potrazi za malicioznim skriptama i sprječava ih da zaraze vaše računalo.


Zaštita ponašanja - prati sva sumnjiva ponašanja na računalu i obavještava vas ako se tako nešto pojavi.


Tab "Additional Protection" sadrži:

Autosandbox - služi da bi se neki sumnjivi program/aplikacija pokrenula u izoliranom načinu od ostatka sistema i time spriječila infekcija cijelog sustava.
Kad je Avast instaliran ova funkcija nije odmah aktivna nego je potrebno restartat računalo.


Webrep - će se automatski instalirati (ukoliko u samoj instalaciji niste maknuli kvačicu) za web preglednike koje imate instalirane (trenutno podržava Internet Explorer, Firefox i Google Chrome).
Web Rep je sličan McAfee SiteAdvisor ili WOT-u i Avast je kasno ušao na ovo područje. Web Rep se temelji na zajednici ocjena kao i WOT ali na više user friendly način.
Možete odabrati kategoriju posjećene stranice s popisa i zatim glasovati (gornje kategorije su dobre, a donje kategorije su loše), to će biti korisno tek kada zajednica postane ogroman kao kod WOT-a.

Ukoliko vam se ne sviđa/ne treba ovdje ga možete deinstalirati.


Blokiranje web stranica - služi za manualno dodavanje stranica na koje ne želite ići.
Jako korisno ako ste roditelj i želite zabranit djetetu odlazak na neke stranice (npr. Youporn ili Facebook...).


U tom slučaju trebali bi stavit lozinku na Avast i time spriječiti promjenu postavki.


Primjer blokirane stranice.


Tab "Održavanje" sadrži:

Ažuriranje - služi za uvid kada je napravljen zadnji update i da li postoji nova verzija programa.


Registracija - prikazuje da li je proizvod registriran, do kad traje registracija i ako se odlučite na kupovinu ovdje možete upisati ključ koji dobijete.


Virus Chest - je ustvari karantena, ovdje vidite sve što vam je Avast pronašao i spremio na sigurno u svoju karantenu.
Klikom na desnu tipku miša dobijete dodatne mogućnosti kao što su: Obriši, Vrati, Pošalji u virus lab na analizu itd.Za kraj par slika koje prikazuju kako izgleda prozor kada Avast pronađe/blokira neku prijetnju.
I slika Avast sandboxa koja vam automatski sugerira da otvorite program u sandboxu (ukoliko vam je taj program nepoznat poslušajte ga).


Zaključak bi bio, da se ovdje radi o jako dobrom antivirusnom programu koji je jako lagan za sustav računala (samo 25MB ram-a i 2 procesa), ne usporava računalo, ima puno ponuđenih zaštitnih komponenti, preveden je na Hrvatski, ima višednevni update antivirusnih definicija...i jedan jako veliki plus BESPLATAN je.

Program preporučam svima (pogotovo manje upućenim) i ljudima koji želi imati besplatni antivirusni program koji ne zapitkuje i koji je neprimjetan, a i ne usporava računalo.

Program i sam koristim i jako sam zadovoljan s njim.


by djigibao

Broj komentara: 14:

 1. Eh da bar ne blokira pola igara :(

  OdgovoriIzbriši
 2. Radi se o jako dobrom antivirusnom rješenju,s kojim će biti zadovoljna većina korisnika.Iz vlastitog iskustva govorim jer i sam koristim Avast na svom laptopu,a roditelji na PC-ima.RedHill-Avast ima exclusions pa dodaj problematičan fajl u exclusions i ne bi trebalo biti više nikakvih problema,djigibao jako dobro razjašnjeno i prikazano sve o Avastu,
  Pozdrav,
  softwaremaniac.

  OdgovoriIzbriši
 3. Poštovani, ne želim zvučati kao idiot - ali ako kupim verziju I. Security i dobijem licencu, dali ću program moći više puta instalirati u vremenu trajanja licence, npr. ako iz nekog razloga moram ponovo instalirati WIN?

  Hvala unaprijed.

  Mario

  OdgovoriIzbriši
 4. Trajanje licence pocinje teci onoga dana kada upises kljuc i aktiviras ga.
  Znaci ako aktiviras danas (07.10.2011) licenca na godinu dana vrijedi do 06.10.2012.
  U tijeku tog razdoblja ti mozes vise puta re-instalirat Windowse i upisivat taj kljuc, samo sto onda neces imati ponovno godinu dana (kao prvoga puta) nego onoliko dana koliko ti je ostalo (npr. ides reinstairat windowse 06.01.2012 ostane ti jos 10 mjeseci do kraja licence 06.10.2012)

  OdgovoriIzbriši
 5. Instalirao sam Avast IS i Malwarebytes. I pojavio se "plavi ekran" nekompatibilnost softvera ... Maknuo Avast i stavio Aviru free i sve radi već godinu dana. Isto mi je napravio i Avast (mislim 4) i spybot. Zato mi se Avast ne sviđa i ja ga izbjegavam!

  OdgovoriIzbriši
 6. hvala na detaljnim obavještenjima

  OdgovoriIzbriši
 7. nisam neki stručnjak u vezi bilo čega na računalo, pa me zanima nesto u vezi ovog ¨besplatno¨. je li na ovaj avast besplatan samo onih 30 probnih dana? ili je registracija također besplatna, nakon cega ga BESPLATNO mogu koristiti godinu dana

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Avast FREE je besplatan godinu dana nakon besplatne registracije.

   Izbriši
 8. Odgovori
  1. Ne razumijem pitanje?
   Dovoljna je samo registracija nikakav kljuc.

   Izbriši
 9. ja kad hocu da se registrujem kaze mi da moream bit povezan za pregled ovog sadrzaja..pa jel mi moze neko objasniti sta trebam uraditi

  OdgovoriIzbriši
 10. kako ga ukoloniti sa komp. ?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Jednostavno kao i svaki drugi program preko Control Panel-a ili koristeci Avast-ov Removal Tool (http://www.avast.com/uninstall-utility).

   Izbriši
 11. I ja sam ga uklonio onog trena kada mi je 20 minuta proveravao Gimp,i postavio bezbroj pitanja da li imam poveraenja u ovaj i onaj fajl.Preterao ga

  OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.