ponedjeljak, 20. lipnja 2011.

Sandboxie kao zastita za USB

Kako iskoristiti Sandboxie kao zaštitu pri korištenju USB drive-ova (stikovi, eksterni diskovi, CD/DVD pogoni...)?
Sandboxie je krasan program koji se da namjestiti da forsirano sandboxa virtualno svaku aplikaciju na vašem PC-u i shodno tome i Windowsov Autorun prilikom umetanja USB ili CD/DVD medija.

Na slici je prikazan Sandboxiev glavni prozor, aktivirajte ga i kao na slici odaberite Sandbox Settings da bismo konfigurirali ono što želimo da Sandboxie izolira, a što ne.


Na sljedećoj slici odaberemo takozvane Forced Folders, dakle foldere i pogone koje želimo da budu svaki put izolirani.


Pritiskom na Add Folder odaberite pogon. Ako u tom trenutku nemate prikopčano USB pogone, ne brinite, samo upišite slovo pogona* vašeg USB sticka i on od sada pa na dalje i ubuduće će biti izoliran. Eh sad, postoji začkoljica što se tiče stavljanja i brisanja fileova na izolirani USB pogon. Naime, sve što stavite ili obrišete s takvog stick neće biti obrisano. Što se tiče kopiranja ..to radi. Copy/Paste na Desktop i fajl je vaš :)

Obratite na pozornost na ono gdje piše Forced Folders take precentence over Forced Programs što ukratko znači da će prvo biti izoliran folder/drive/particija, a da pri tom niste željeli da vam neki program bude izoliran. Na primjer izolirali ste cijelu D: particiju i pokretanje bilo kojeg filea bit će izoliran i sam program koji je asociran s tim fajlom.

FORCED PROGRAMS

Kao što samo ime kaže, ova opcija primorava neki program da se izvršava u sandboxanom prostoru. Samo odaberite putanju do .exe datoteke tog programa (npr. notepad.exe). Da bi stvar radila treba ugasiti/upaliti Sandboxie. Ja sam na primjer odabrao da mi IE8 bude uvijek sandboxan. Na žalost sandboxanje ne radi baš dobro s Officeom 2010 i Adobe programima pošto ovi imaju pokrenut servis za provjeru autentičnosti proizvoda (licencing) ali i ovome se može doskočiti...prekopavanjem Sandboxie foruma (nije komplicirano).

Sandboxie ima brdo mogućnosti, od zabrane pristupa nekog programa na internet do zabrane pristupa vašem hardveru, dozvole/zabrane pisanja po registri ključevima...(recenziju cijelog programa pročitajte ovdje)

Must have program!


*HINT
U disk menadžeru dodijelite slova vašim USB napravama koje ne namjeravate koristiti na druga mjesta (eksterne diskove), a ostala slova po volji upišite u onaj dialog prozor.
Stvar radi, provjereno 134%

1 komentar:

  1. Program zakon! Napiši članak o sličnom programu, sa više opcija, BufferZone.

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.