utorak, 21. lipnja 2011.

Panda Security URL Filtering

Svjedoci smo u posljednje vrijeme sveopće najezde, web guardova, web filtera, web skenera i sličnih "čarobnjaka" koji imaju samo jedan zadatak, spriječiti korisnika da pristupi malware domeni.
Iskustva pokazuju da se radi o šarolikom društvu koje se proteže od renomiranih zvučnih imena security industrije, pa sve do alternative koja muku muči s elementarnim stvarima, kao što je financiranje servera. Da stvar bude gora, ovi pred zatvaranjem i bankrotom su davali najbolje rezultate (ClearCloudDNS).
Nadalje, iskustva korisnika pokazuju da većina filtera utječe na fluidno surfanje internetom. Opravdavaju to tehnološkim razlogom primanja sadržaja nekog sajta u međuspremnik na analizu, te puštanje provjerenog u preglednik.
Dosta temeljitija tehnologija koja provjerava bilo kakav oblik exploita s neke web stranice, nebitno dolazi li on od reklamnog banner-a ili preko jave i flasha.

Druga skupina je ova popularnija i fluidnija pri surfanju. Ne rade usporavanje jer se radi o principu "telefonskog imenika". U bazu se svakodnevno unose linkovi domena. Nema međuspremnika i nema djelomičnog izbacivanja sadržaja s neke stranice. Ovdje se blokira cijela stranica.

Trenutno prvo mjesto kod korisnika drži Panda URL Filtering dodatak ili kako da ga nazovemo. Ipak se ne radi o samostalnoj aplikaciji, već o sastavnom dijelu cjeline, zvane Panda Toolbar.

Kako toolbar u cijelosti ne nudi ništa više revolucionarnog s ostalim modulima, zainteresirani smo samo za url filtering modul. Do njegovog samostalnog rada se dolazi na sljedeći način.

- Download Panda Toolbara

- Instalacija cijelog toolbara bez iznimaka

- Netom nakon završene instalacije, odmah krećemo na deinstalaciju,a tu vidimo sljedeću zanimljivost. Toolbar je u uninstaleru kojeg koristite ponudio svaki proces kao jedinku za sebe. Biramo Panda Toolbar i uklanjamo ga.

Preglednik je opet čist i nema nikakvih addon-sa.

- Od tog trenutka ostao je aktivan proces Panda URL_Filtering


- Mala potrošnja resursa
- Fluidno surfanje
- Među najboljim bazama malware domena nultog dana
- Ne pokazuje probleme u radu s drugim antivirusnim rješenjima

Koristiti je kao dodatni sloj zaštite. Topla preporuka.

1 komentar:

 1. Primjetio sam probleme u radu s Yahoo mailom....
  Otvori se korisnički profil, ali ne prikazuje mailove već javlja "Page not found" s opisom greške na Apache serveru.....
  Pokušano s FF3, FF4 i FF5 bez uspjeha.
  Deinstalacijom URL filtera stvar normalno radi.
  WTF?

  OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.