petak, 31. srpnja 2015.

Google pojačava zaštitu protiv neželjenog softvera (PUP/Adware)

Google je prošle godine, povećao fokus na sve veću najezdu neželjenog softvera (PUP/Adware), i najavio borbu protiv njih. Do toga se došlo proučavanjem problema koje su korisnici, "stradali" od neželjenog softvera, imali, te kako su isti utjecali na njihovo surfanje.
Od tada Google Safe Browsing postepeno razvija sposobnost detektiranja neželjenog/varljivog softvera.

U narednim tjednima, poboljšanja će u Chromu postati puno više uočljivija: korisnici će dobivati upozorenja o PUP/Adware puno češće nego prije (slika dole). Google želi istaknuti da je cilj Google Safe Browsing i dalje isti; isključivo fokusiranje na zaštitu korisnika od zloćudnog softvera (Malware), zloćudnih krađa (Phishing), neželjenih softvera (PUP/Adware) i sličnih opasnosti. Upozorenje Safe Browsing nećete vidjeti iz nekog drugog razloga osim ovih prethodno navedenih.

PUP/Adware i ostali maliciozni softver se distribuira putem raznih izvora, uključujući ad injektor-e (reklame) kao i ad networks mreža kojima nedostaje kvalitetnih striktnih uputa. U puno slučajeva, Safe browsing unutar vašeg preglednika je vaša zadnja linija obrane.

Google Safe Browsing od 2006 godine štiti korisnike od zloćudnih krađa (Phishing) i zloćudnog softvera (Malware), a od 2014 i od neželjenog softvera (PUP/Adware). Zaštita se pruža putem pretraživača (Chrome, Firefox i Safari) te putem operativnih sistema (Windows, Mac OS X, Linux i Android).

Ako želite pomoći u poboljšavanju zaštite i ostalima koji koriste pretraživače koji uključuju Safe Browsing, označite opciju prilikom pojavljivanja upozorenja na stranicama "Automatically report details of possible security incidents to Google" (slika).



Safe Browsing je fokusiran isključivo na zaštitu ljudi i njihovih podataka od šteta. I ništa drugo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.