utorak, 7. srpnja 2015.

Hacking Team - firma koja prodaje špijunski softver

Netko je u nedjelju hakirao malu talijansku firmu Hacking Team i na internetu objavio masu ukradenih dokumenata. Otkriveni su ugovori, računi i interne prezentacije iz kojih se vidi da neki od najpokvarenijih režima svoje građane špijuniraju pomoću softvera koji kupuju u Milanu. Tamo je, naime, sjedište Hacking Teama. CNN je objavio priču uz napomenu da nisu mogli potvrditi autentičnost ukradenih dokumenata.

Hacking Team nudi konzultantske usluge za informatičku sigurnost, što znači da njihovi profesionalni hakeri razvijaju moćna cyber oružja za presretanje mailova, SMS poruka i sl.

Prodavali softver egipatskoj i sudanskoj vladi


Grupe za zaštitu ljudskih prava poput Amnesty Internationala i Human Rights Watcha brinu da bi alati Hacking Teama mogli doći u pogrešne ruke i pomagati vladama koje žele hapsiti novinare i prosvjednike i onemogućavati slobodu govora. Hacking Team su već ispitivali oko spornih suradnji s vladama, a oni su tvrdili da ne pomažu “represivne režime”. Jedan od ugovora objavljenih na internetu pokazuje da im je Etiopija 2012. platila 1 milijun dolara za špijunske alate, Egipatska vlada početkom iste godine platila je 58.000 eura i oba ugovora bila su za “Remote Control System”.

Ujedinjeni Narodi u ožujku su istraživali je li Hacking Team prodavao softver vladi Omara al Bashira, sudanskog predsjednika optuženog na međunarodnom sudu zbog genocida u kojemu je ubijeno 400.000 civila. Hacking Team oštro je demantirao suradnju sa Sudanom, ali prema objavljenim dokumentima ispada da im je tamošnja vlada 2012. platila 960.000 dolara za špijunski softver. Pronađeni su i slični ugovori s Azerbejdžanom, Kazahstanom i Vijetnamom.

Na Twitteru objavili da se zatvaraju


Jedan od članova Hacking Teama Christian Pozzi na Twitteru je objavio da se kompanija zatvara, zahvalio je Saudijskoj Arabiji, jednome od klijenata, na dobrom plaćanju i ugasio svoj profil. Među hakiranim dokumentima objavljen je i sav sadržaj njegova kompjutora, uključujući puno mračne pornografije.Ne zna se, naravno, kako su vlade koje se pominju u dokumentima točno koristile alate Hacking Teama, ali stanje ljudskih prava u svim je njihovim državama očajno. Dosad se tek nagađalo o tim alatima, među ostalim ih je spominjala organizacija Citizen Lab u slučaju provala u ompjutere etiopskih novinara u SAD-u.

Ruski specijalisti za kompjutorsku sigurnost Kaspersky pratili su širenje alata Hacking Teama po svijetu i tvrde da imaju račune kojima je kompanija naplaćivala usluge. Web stranica Motherboard tvrdi da je tvrtku hakirao čovjek pod imenom “PhineasFisher,” haker koji je lani hakirao sličnog proizvođača alata za nadzor u Njemačkoj, tvrtku Gamma International. Hacking Team tvrdi da su napadnuti i da surađuju s vlastima ali nisu htjeli otkriti o svojim klijentima među kojima su, osim spomenutih, još navodno i Meksiko, Maroko i Ujedinjeni Arapski Emirati koji su svi platili po milijun dolara za usluge. Prema jednoj od objavljenih tablica, Hacking Team je prodavao usluge i FBI-ju i ruskoj vladi.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.